Особливості клініко-біохімічних параметрів та показників нейрогуморальної регуляції у хворих на хронічний гепатит C зі змішаною кріоглобулінемією залежно від інфікування різними генотипами HCV - Машко, Оксана Павлівна; Рябоконь, Олена Вячеславівна; Ушенiна, Нiна Степанiвна; Савельєв, Валерій Григорович; Задирака, Денис Анатолійович; Машко, О. П.; Рябоконь, Е. В.; Ушенина, Н. С.; Савельев, В. Г.; Задирака, Д. А.; Mashko, O. P.; Ryabokon, O. V.; et al. (My University, 2016)
Визначити особливості клініко-біохімічних параметрів та показників нейрогуморальної регуляції у хворих на хронічний гепатит С зі змішаною кріоглобулінемією залежно від інфікування різними генотипами HCV. Методи. Обстежено 78 хворих на хронічний гепатит С зі змішаною кріоглобулінемією. Вміст кріоглобулінів в сироватці крові визначали спектрофотометричним методом, вміст кортизолу - методом імуноферментного аналізу. Визначали спектральні параметри варіабельності ритму серця методом комп’ютерної кардіоінтервалометрії. Пацієнти були розподілені на 2 групи: 42 пацієнти, інфіковані 1-м генотипом HCV, та 36 хворих, інфікованих 2-м або 3-м генотипом HCV. Результати. Відсутня статистично значуща різниця клінічних ознак змішаної кріоглобулінемії, активності АлАТ та вмісту змішаних кріоглобулінів в сироватці крові у хворих, інфікованих 1-м та 2-м або 3-м генотипом вірусу. Уміст кортизолу в сироватці крові на 20,6 % вищий (р < 0,05) у хворих, інфікованих 1-м генотипом HCV. В результаті аналізу варіабельності ритму серця показник LF виявився на 24,5 % нижчим (р < 0,05), а показник HF - на 60,4 % вищим (р < 0,05) у пацієнтів, інфікованих 1-м генотипом HCV. Отже, у хворих, інфікованих 1-м генотипом HCV, виявлено більш виражений дисбаланс нейрогуморальної регуляції. Определить особенности клинико-биохимических параметров и показателей нейрогуморальной регуляции у больных хроническим гепатитом С со смешанной криоглобулинемией в зависимости от инфицирования различными генотипами HCV. Методы. Обследовано 78 больных хроническим гепатитом С со смешанной криоглобулинемией. Содержание криоглобулинов в сыворотке крови определяли спектрофотометрическим методом, содержание кортизола - методом иммуноферментного анализа. Определяли спектральные параметры вариабельности ритма сердца методом компьютерной кардиоинтервалометрии. Пациенты были разделены на 2 группы: 42 пациента, инфицированных 1-м генотипом HCV, и 36 больных, инфицированных 2-м или 3-м генотипом HCV. Результаты. Отсутствует статистически значимая разница клинических признаков смешанной криоглобулинемии, активности АлАТ и содержания смешанных криоглобулинов в сыворотке крови у больных, инфицированных 1-м и 2-м или 3-м генотипом вируса. Содержание кортизола в сыворотке крови на 20,6 % выше (р < 0,05) у больных, инфицированных 1-м генотипом HCV. В результате анализа вариабельности ритма сердца показатель LF оказался на 24,5 % ниже (р < 0,05), а показатель HF - на 60,4 % выше (р < 0,05) у пациентов, инфицированных 1-м генотипом HCV. Следовательно, у больных, инфицированных 1-м генотипом HCV, более выражен дисбаланс нейрогуморальной регуляции. To identify the features of clinical and biochemical parameters and indicators of neurohumoral regulation in patients with chronic hepatitis C and mixed cryoglobulinemia depending on the infection with different genotypes of hepatitis C virus (HCV). Methods. The study involved 78 patients with chronic hepatitis C and mixed cryoglobulinemia. The content of cryoglobulins in the blood serum was determined by spectrophotometry, of cortisol - by enzyme immunoassay. We have evaluated the spectral parameters of heart rate variability using computer cardiointervalometry. Patients were divided into 2 groups: 42 patients infected with HCV genotype 1 and 36 patients infected with HCV genotype 2 or 3. Results. There was no statistically significant difference in the clinical signs of mixed cryoglobulinemia, alanine aminotransferase activity and the content of mixed cryoglobulins in the blood serum of patients infected with HCV 1 and 2 or 3 genotype. Serum cortisol was 20.6 % higher (p < 0.05) in patients infected with HCV genotype 1. The analysis of heart rate variability showed that low frequency was lower by 24.5 % (p < 0.05), and the rate of high frequency - higher by 60.4 % (p < 0.05) in patients infect ed with HCV genotype 1. Therefore, patients infected with the HCV genotype 1 had a more significant imbalance of neurohumoral regulation.
Особенности клинико-биохимических параметров и показателей нейрогуморальной регуляции у больных хроническим гепатитом C со смешанной криоглобулинемией в зависимости от инфицирования разными генотипами HCV
Features of clinical and biochemical parameters and indicators of neurohumoral regulation in patients with chronic hepatitis C and mixed cryoglobulinemia depending on the infection with different HCV genotypes
Keywords: хронічний гепатит С; генотип; змішана кріоглобулінемія; варіабельність ритму серця; кортизол; хронический гепатит С; генотип; смешанная криоглобулинемия; вариабельность ритма сердца; кортизол; chronic hepatitis C; genotype; mixed cryoglobulinemia; heart rate variability; cortisol