Роль міокінів в розвитку інсулінорезистентності у дітей, хворих на цукровий діабет 1 типу - Пашкова, Олена Єгорівна; Чудова, Наталя Ігорівна; Литвиненко, Олена Семенівна; Pashkova, O. Ye.; Chudova, N. I.; Litvinenko, O. S.; Пашкова, Е. Е.; Чудова, Н. И.; Литвиненко, Е. С. (My University, 2021)
Мета роботи — дослідити роль міокінів у розвитку інсулінорезистентності у дітей, хворих на цукровий діабет (ЦД) 1 типу. Матеріали та методи. Під наглядом перебували 68 дітей, хворих на ЦД 1 типу, віком від 11 до 17 років. Залежно від рівня глікемічного контролю пацієнтів розподілили на три групи. До контрольної групи залучено 20 практично здорових дітей. У всіх пацієнтів проводили визначення м’язової маси, індексу скелетної мускулатури, жирової маси та відсотка жиру в організмі. Втрату м’язової сили оцінювали за допомогою 6-бального теста Ловетта. Оцінку інсулінорезистентності проводили опосередковано за тригліцерид-глюкозним індексом (TyG). Визначали рівень у сироватці крові міостатину, іризину, інтерлейкіну-6 та інтерлейкіну-13. Результати та обговорення. Встановлено, що з погіршенням рівня глікемічного контролю у дітей, хворих на ЦД 1 типу, відбувався перерозподіл складу тіла з підвищенням частки жирової маси та зменшенням м’язової маси, що призводило до опосередкованого інсуліном зниження поглинання глюкози, про що свідчило статистично значуще збільшення вмісту TyG порівняно з контрольною групою. Аналіз показників цитокінів у сироватці крові виявив статистично значуще підвищення рівня міостатину та інтерлейкіну-6 порівняно з контрольною групою і тенденцію до збільшення вмісту інтерлейкіну-13 та іризину в сироватці крові дітей, хворих на ЦД 1 типу. Підвищення концентрації міостатину у хворих на ЦД 1 типу асоціювалося зі збільшенням вмісту тригліцеридів (r = 0,44, p < 0,05) та підвищенням індексу TyG (r = 0,33, р < 0,05), що свідчило про тісний взаємозв’язок між високим рівнем міостатину та розвитком інсулінорезистентності. Висновки. У дітей, хворих на ЦД, при погіршенні стану глікемічного контролю відбувається зниження м’язової сили та маси, що супроводжується розвитком інсулінорезистентності. Провідну роль у формуванні інсулінорезистентності у дітей, хворих на ЦД 1 типу, поряд з хронічною гіперглікемією та діабетичною міопатією відіграє порушення синтезу міокінів, що виявляється збільшенням продукції міостатину та інтерлейкіну-6 за відсутності активації синтезу іризину та інтерлейкіну-13. The aim – to study the role of myokine in the development of insulin resistance in children with type 1 diabetes mellitus. Materials and methods. 68 children with type 1 diabetes (T1D) were under supervision, the average from 11 to 17 years, which, depending on the level of glycemic control, were distributed to 3 research groups. The control group consisted of 20 relatively healthy children. All children were determined by the determination of muscle mass, the skeletal muscles index, fat mass and the percentage of fat in the body. The Lovett’s test was used to asses the loss of muscle strength. The assessment of insulin resistance triglyceride-glucose index (TYG) was used to the asses of insulin resistance. It was also determined the level of serum of myostatin, irisin, interleukins -6 and -13. Results and discussion. It was found that with a deterioration in the level of glycemic control in children with T1D, there was a component redistribution of body composition with an increase in the share of fat mass and a decrease in muscle mass, which led to a decrease in the absorption of glucose-mediated insulin, which was confirmed by a statistically significant increase in TYG level compared to control group. The analysis of cytokines in the blood serum showed a reliable increase in the level of myostatin and interleukin-6 compared with the control group and the tendency to increase the levels of the interleukins -13 and the level of irisin in the blood serum in children, patients with T1D. It was established that an increase in the concentration of myostatin in children, patients with diabetes, was associated with an increase in the trigletyride content (r = 0.44, p <0.05) and an increase in the TYG index (r = 0.33, p <0.05), what testified to the close interrelationship between the high content of myostatin and the development of insulin resistance. Conclusions. In children with diabetes mellitus, with a deterioration in the state of glycemic control, there is a decrease in muscle strength and muscle mass, which is accompanied by the development of insulin resistance. The leading role in the formation of insulin resistance in patients with type 1 diabetes mellitus, along with chronic hyperglycemia and diabetic myopathy, plays a violation of myokines synthesis, which is manifested by an increase in the products of myostatin and interleukin-6 in the absence of activation of the synthesis of irisin and interleukin-13.Цель работы - исследовать роль миокинов в развитии инсулинорезистентности у детей, больных сахарным диабетом 1 типа. Материалы и методы. Под наблюдением находилось 68 детей, больных сахарным диабетом 1 типа (СД1), в возрасте от 11 до 17 лет, которые в зависимости от уровня гликемического контроля были распределены на 3 группы исследования. Группа контроля состояла из 20 практически здоровых детей. Всем детям проводилось определение мышечной массы, индекса скелетной мускулатуры, жировой массы и процент жира в организме. Потерю мышечной силы оценивали с помощью 6-бального теста Ловетта. Оценка инсулинорезистентности проводилась опосредованно по триглицерид-глюкозному индексу (TyG). Также проводилось определение уровня в сыворотке крови миостатина, иризина, интерлейкинов -6 и -13. Результаты и обсуждение. Было установлено, что с ухудшением уровня гликемического контроля у детей, больных СД1, происходило компонентное перераспределение состава тела с повышением доли жировой массы и снижением мышечной массы, что приводило к снижение поглощения глюкозы опосредованного инсулином, подтверждением чего было статистически значимое повышение уровня TyG по сравнению с контрольной группой. Анализ цитокинов в сыворотке показал достоверное повышение уровня миостатина и интерлейкина-6 по сравнению с группой контроля и тенденцию к повышению уровней интерлекина-13 и уровня иризина в сыворотке крови у детей, больных СД1. Было установлено, что повышение концентрации миостатина у детей, больных сахарным диабетом, ассоциировалось с увеличением содержания триглециридов (r = 0,44, p <0,05) и повышением индекса TyG (r = 0,33, р <0,05), что свидетельствовало о тесной взаимосвязи между высоким содержанием миостатину и развитием инсулинорезистентности. Выводы. У детей, больных сахарным диабетом, при ухудшении состояния гликемического контроля происходит снижение мышечной силы и мышечной массы, которое сопровождается развитием инсулинорезистентности. Ведущую роль в формировании инсулинорезистентности у детей, больных сахарным диабетом 1 типа, наряду с хронической гипергликемией и диабетической миопатией, играет нарушение синтеза миокинов, что проявляется увеличением продукции миостатина и интерлейкина-6 при отсутствии активации синтеза иризина и интерлейкина-13.
The role of myokines in the development of insulin resistance in children, with type 1 diabetes mellitus
Роль миокинов в развитии инсулинорезистентности у детей, больных сахарным диабетом 1 типа
Keywords: діти; цукровий діабет; інсулінорезистентність; міокіни; дети; сахарный диабет; инсулинорезистентность; миокины; children; diabetes mellitus; insulin resistance; myokines