Свідомість та її розлади. Коматозні стани : навч. посіб. для для лікарів-інтернів спец. «Неврологія», «Загальна (сімейна) практика», «Внутрішні хвороби», «Психіатрія», лікарів неврологів, сімейних лікарів - Козьолкін, Олександр Анатолійович; Мєдвєдкова, Світлана Олександрівна (Запорізький державний медичний університет, 2023)
Навчальний посібник містить основні відомості про механізми розвитку порушень свідомості, особливості обстеження хворих, рекомендації щодо найсучасніших методів діагностики різних видів коматозних станів і захворювань, які часто зустрічаються у клінічній практиці. У посібнику використані сучасні діагностичні шкали для оцінки пригнічення свідомості. Проблема ранньої діагностики порушення свідомості та цілеспрямованого лікування хворих має велике практичне значення. Крім того, необхідно відзначити, що детально зібраний клінічний аналіз, а також моніторинг лабораторних, ультразвукових і нейровізуалізаційних показників дозволяє своєчасно встановити діагноз і розпочати лікування. Невідкладна медична допомога надається у короткотривалі терміни і у повному обсязі відповідно до потреб потерпілого згідно зі стандартами доказової медицини з врахуванням матеріально-медичного забезпечення закладу і кваліфікації медичного персоналу. Важливим завданням такої допомоги є полегшення страждань хворого, боротьба з ускладненнями, що загрожують життю, з метою покращення здоров’я хворого або повного його одужання.