Рівень нейрон-специфічної енолази та білка S-100 у цереброспінальній рідині хворих на гострі бактеріальні менінгіти - Сохань, А. В.; Сохань, А. В.; Sokhan, A. V. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
Мета роботи – вивчення діагностичної та прогностичної ролі рівня нейрон-специфічної енолази (NSE) та білка S-100 у цереброспінальній рідині (ЦСР) хворих на гострі бактеріальні менінгіти в динаміці захворювання. Матеріали та методи. Проаналізували 54 випадки гострих бактеріальних менінгітів (26 пневмококової та 28 менінгококової етіології). Пацієнтів поділили на групи залежно від етіології та тяжкості захворювання. Окрім рутинних лабораторних методів обстеження здійснили аналіз рівня NSE та білка S-100 в ЦСР під час надходження до стаціонара та через 10–12 днів лікування. Як групу порівняння обстежили 12 пацієнтів із ГРВІ та менінгізмом. Результати. У всіх пацієнтів у гострому періоді бактеріального менінгіту рівень NSE та білка S-100 у ЦСР був вірогідно вищим, ніж у групі контролю (p<0,05). Рівень нейроспецифічних білків перебував у прямій залежності від тяжкості хвороби та при тяжкому перебігу був достеменно вищим, ніж у хворих середньої тяжкості та у групі контролю (p<0,01). Через 10–12 днів лікування на тлі поліпшення стану пацієнтів рівень NSE та білка S-100 знижувався, однак при тяжкому перебігу хвороби все одно був вищим, ніж у контрольній групі (p<0,05). Висновки. Підвищення рівнів NSE та білка S-100 в ЦСР показує наявність і патогенетичне значення пошкодження нейронів і клітин астроглії у хворих із гострими бактеріальними менінгітами. Визначення рівнів білка S-100 та NSE у ЦСР дає змогу визначити вираженість ураження нейронів і клітин глії у хворих на гострі бактеріальні менінгіти. Рівень нейроспецифічних білків перебуває у прямій залежності від важкості захворювання та найвищий у хворих із тяжким перебігом (p<0,05), що підтверджує діагностичне та прогностичне значення визначення нейроспецифічних білків ЦСР у хворих на бактеріальні менінгіти. Цель работы – изучение диагностической и прогностической роли уровня нейрон-специфической энолазы (NSE) и белка S-100 в цереброспинальной жидкости (ЦСЖ) больных острыми бактериальными менингитами в динамике заболевания. Материалы и методы. Проанализированы 54 случая острых бактериальных менингитов. Среди них 26 – пневмококковой и 28 – менингококковой этиологии. Пациенты были разделены на группы в зависимости от этиологии и тяжести заболевания. Кроме рутинных лабораторных методов обследования проводился анализ уровня NSE и белка S-100 в ЦСЖ при поступлении в стационар и через 10–12 дней лечения. В качестве группы сравнения обследованы 12 пациентов с ОРВИ и менингизмом. Результаты. У всех пациентов в остром периоде бактериального менингита уровень NSE и белка S-100 в ЦСЖ достоверно выше, чем в группе контроля (p<0,05). Уровень нейроспецифических белков находился в прямой зависимости от тяжести болезни, и при тяжёлом течении был достоверно выше, чем у больных средней тяжести и в группе контроля (p<0,01). Через 10–12 дней лечения на фоне улучшения состояния пациентов уровень NSE и белка S-100 снижался, однако при тяжёлом течении болезни все равно был выше, чем в контрольной группе (p<0,05). Выводы. Повышение уровня NSE и белка S-100 в ЦСЖ показывает наличие и патогенетическое значение повреждения нейронов и клеток астроглии у больных с острыми бактериальными менингитами. Определение уровней белка S-100 и NSE в ЦСЖ позволяет определить выраженность поражения нейронов и клеток глии у больных с острыми бактериальными менингитами. Уровень нейроспецифических белков находится в прямой зависимости от тяжести заболевания и наивысший у больных с тяжёлым течением (p<0,05), что подтверждает диагностическое и прогностическое значение определения нейроспецифических белков ЦСЖ у больных бактериальными менингитами. Aim. To evaluate the diagnostic and prognostic role of neuron-specific enolase (NSE) and S-100 protein levels in cerebrospinal fluid (CSF) of patients with acute bacterial meningitis in the course of the disease. Materials and Methods. 54 cases of acute bacterial meningitis were analyzed, among them – 26 with pneumococcal and 28 with meningococcal etiology. Patients were divided into groups depending on the severity and etiology of disease. In addition to routine laboratory methods, we analyzed the CSF levels of S-100 protein and NSE at admission and after 10–12 days of treatment. 12 patients with acute respiratory infections and meningism were examined as a comparison group. Results. In all patients with acute bacterial meningitis CSF NSE and protein S-100 levels were significantly higher than in the control group (P<0.05). CSF neuro specifi c proteins level was in direct dependence on severity of the disease, and in patients with severe disease was significantly higher than in patients with moderate severity and in the control group (P<0.01). After 10–12 days of treatment, the level of the NSE and S-100 protein decreased, but in severe cases was still higher than in the control group (P<0.05). Conclusions. Increased cerebrospinal fluid NSE and S-100 protein levels shows the presence and value of neurons and glial cells damage in patients with acute bacterial meningitis. CSF S-100 pr otein and neuron-specific enolase levels help to determine the severity of neurons destruction and glial cells in patients with acute bacterial meningitis. Level of neurospecific protein is in direct proportion to the severity of the disease and is the highest in patients with severe cases (P<0.05). It confi rms the diagnostic and prognostic value of CSF neurospecifi c protein determination in patients with bacterial meningitis.
Уровень нейрон-специфической энолазы и белка S-100 в цереброспинальной жидкости больных с острыми бактериальными менингитами
The level of neuron-specific enolase and S-100 protein in the cerebrospinal fl uid of patients with acute bacterial meningitis
Keywords: бактеріальний менінгіт; нейрон-специфічна енолаза; білок S-100; цереброспінальна рідина; бактериальный менингит; нейрон-специфическая энолаза; белок S-100; цереброспинальная жидкость; Bacterial Meningitis; Phosphoрyruvate Hydratase; S 100 Proteins; Cerebrospinal Fluid