Особливості АДФ-індукованої агрегації тромбоцитів у хворих на негоспітальну пневмонію ІІІ групи та її зміни під впливом лікування - Сиволап, Віталій Вікторович; Курілець, Лілія Олегівна; Рязанова, Олена Дмитрівна; Сыволап, В. В.; Курилец, Л. О.; Рязанова, Е. Д.; Syvolap, V. V.; Kurilets, L. O.; Ryazanova, O. D. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
Мета роботи – вивчення особливостей АДФ-індукованої агрегації тромбоцитів у хворих на негоспітальну пневмонію третьоїгрупи.Матеріали та методи. У відкрите проспективне дослідження включили 50 хворих на негоспітальну пневмонію третьої групи та 30 практично здорових осіб. Функціональну активність тромбоцитів аналізовано за методом Born на аналізаторі агрегації тромбоцитів АР 2110«SOLAR» (Білорусь). Як індуктор агрегації використали бактеріальну 5’-динатрієву сіль аденозиндифосфорної кислоти («Sigma Aldrich»,США) у кінцевій концентрації 5 мкМ/л. Результати. У хворих на негоспітальну пневмонію ІІІ групи порівняно з практично здоровими особами виявили вірогідне пригніченняступеня АДФ-індукованої агрегації тромбоцитів на 37% (р<0,05). Також спостерігали вірогідне зменшення часу АДФ-індукованої агрегаціїтромбоцитів на 46,7% (р<0,05). Швидкість АДФ-індукованої агрегації тромбоцитів у хворих на негоспітальну пневмонію мала тенденцію дозменшення з 54,01±2,68%/хв до 46,00±3,99 %/хв і практично досягла межі статистичної вірогідності (р=0,057). Під впливом лікування надалівідбувалося вірогідне зниження тільки ступеня АДФ-індукованої агрегації тромбоцитів на 12,5% (р<0,05). Показники часу та швидкостіагрегації вірогідно не змінилися.Висновки. У хворих на негоспітальну пневмонію ІІІ групи спостерігається зниження ступеня та часу АДФ-індукованої агрегації тромбоцитів.На тлі лікування надалі відбувається зменшення показника ступеня АДФ-індукованої агрегації, без вірогідних змін швидкості та часу агрегації. Цель работы – изучение особенностей АДФ-индуцированной агрегации тромбоцитов у больных негоспитальной пневмонией третьейгруппы.Материалы и методы. В открытое проспективное исследование было включено 50 больных негоспитальной пневмонией третьей группыи 30 практически здоровых лиц. Функциональную активность тромбоцитов анализировали по методу Born на анализаторе агрегации тромбоцитов АР 2110 «SOLAR» (Беларусь). В качестве индуктора агрегации использована бактериальная 5’-динатриевая соль аденозиндифосфорнойкислоты («Sigma Aldrich», США) в конечной концентрации 5 мкМ/л.Результаты. У больных негоспитальной пневмонией третьей группы в сравнении с практически здоровыми лицами выявлено достоверноеугнетение степени АДФ-индуцированной агрегации тромбоцитов на 37% (р<0,05). Также наблюдалось достоверное уменьшение времениАДФ-индуцированной агрегации тромбоцитов на 46,7% (р<0,05). Скорость АДФ-индуцированной агрегации тромбоцитов у больных негоспитальной пневмонией третьей группы имела тенденцию к уменьшению с 54,01±2,68%/мин до 46,00±3,99%/мин и практически достиглаграницы статистической достоверности (р=0,057). Под влиянием лечения происходило дальнейшее достоверное снижение только степениАДФ-индуцированной агрегации тромбоцитов на 12,5% (р<0,05). Показатели времени и скорости агрегации достоверно не изменились.Выводы. У больных негоспитальной пневмонией ІІІ группы наблюдалось снижение степени и времени АДФ-индуцированной агрегациитромбоцитов. На фоне лечения происходит дальнейшее уменьшение показателя степени АДФ-индуцированной агрегации, без достоверныхизменений скорости и времени агрегации. Introduction. Especially dangerous are forecast of hemorrhagic complications of pneumonia. Therefore, the study of aggregation properties of platelets in patients with community acquired pneumonia third group is the most important task of modern pulmonology. Aim of this work was studying of the features of ADP-induced platelet aggregation in patients with community acquired pneumonia third group. Material and methods. In an open prospective study included 50 patients with community acquired pneumonia the third group and 30 healthy individuals. The functional activity of platelets analyzed by the method of Born on platelet aggregation analyzer AR 2110 «SOLAR» (Belarus). As an inducer of aggregation used bacterial 5’-adenosine disodium salt dyphosphorus acid («Sigma Aldrich», USA) in a fi nal concentration of 5 mM/l. Results. In patients with community acquired pneumonia 3-d group compared to the practically healthy individuals revealed a significant degree of inhibition of ADP-induced platelet aggregation by 37% (p<0.05). Also there was likely reduce the time of ADP-induced platelet aggregation at 46.7% (p<0.05). The rate of ADP-induced platelet aggregation in patients with community acquired pneumonia tended to decrease with 54.01±2.68% / min. to 46.00±3.99% / min. and almost reached the limits of statistical probability (p=0.057). Under the influence of treatment there was a further significant decrease only the degree of ADP-induced platelet aggregation by 12.5% (p<0.05). Indicators of time and rate of aggregation were not significantly changed. Conclusions. In patients with community acquired pneumonia 3-d group observed decrease of degree and time of ADP-induced platelet aggregation. There is a further decrease of the degree of ADP-induced aggregation during treatment, without significant alteration of speed and time aggregation.
Особенности АДФ-индуцированной агрегации тромбоцитов у больных негоспитальной пневмонией ІІІ группы и её изменения под влиянием лечения
Features of ADP-induced platelet aggregation in patients with community-acquired pneumonia 3-d group and its changes during treatment
Keywords: пневмонія; АДФ; агрегація тромбоцитів; пневмония; АДФ; агрегация тромбоцитов; Pneumonia; ADP; Platelet Aggregation