Ефективність використання змінного магнітного поля і ліпосомальних розчинів антибіотиків у дітей - Спахі, Олег Володимирович; Пахольчук, Олексій Петрович; Спахи, О. В.; Пахольчук, А. П.; Spakhi, O. V.; Pakholchuk, A. P. (ЗДМУ, 2014)
Лікування гнійних ран – одна з актуальних проблем хірургії дитячого віку. З метою аналізу результатів лікування гнійних ран із використанням змінного магнітного поля і ліпосомальних розчинів антибіотиків обстежили і лікували 68 дітей віком від 5 до 16 років. Контроль ранового процесу здійснювали шляхом дослідження мазків-відбитків. Аналіз морфологічної картини показав, що кількість нейтрофільних лейкоцитів на 1–2 день лікування становила переважну більшість клітин ранового ексудату. До 4–5 дня лікування середня кількість нейтрофілів зменшилась до 0–50 в полі зору. У препаратах із ран у хворих, які отримували лікування за запропонованою схемою, макрофаги з’являлись уже на 3 день. Це свідчить про такі властивості змінного магнітного поля в комплексі з ліпосомальними розчинами антибіотиків, як протизапальна і стимулююча процеси репарації, тим самим суттєво підвищуючи ефективність хірургічного лікування. Лечение гнойных ран – одна из актуальных проблем хирургии детского возраста. С целью анализа результатов лечения гнойных ран с использованием переменного магнитного поля и липосомальных растворов антибиотиков обследовали и лечили 68 детей в возрасте от 5 до 16 лет. Контроль раневого процесса осуществляли путем исследования мазков-отпечатков. Анализ морфологической картины показал, что количество нейтрофильных лейкоцитов на 1–2 день лечения составляло подавляющее большинство клеток раневого экссудата. До 4–5 дня лечения среднее количество нейтрофилов уменьшилось до 0–50 в поле зрения. В препаратах из ран больных, которые получали лечение по предложенной схеме, макрофаги появлялись уже на 3 день. Это свидетельствует о таких свойствах переменного магнитного поля в комплексе с липосомальными растворами антибиотиков, как противовоспалительное и стимулирующее процессы репарации, что существенно повышает эффективность хирургического лечения. Aim. Results of treatment of 68 patients with purulent wounds of various locations were assessed. Control of wound healing was performed by smears-prints. Methods and results. Analysis of morphological picture showed that the number of neutrophilic leukocytes in 1–2 day treatment constituted the majority of wound exudate cells. Up to 4 to 5 day treatment the average neutrophil count decreased to 0-50 in sight. In specimens from wounds in patients with proposed treatment of macrophages appeared on the 3rd day, in contrast to the control group in which they were largely isolated until the 7th day. Conclusion. Based on these data, we can assert anti-infl ammatory, repair stimulating properties of an alternating magnetic fi eld in combination with liposomal antibiotic solution.
Эффективность использования переменного магнитного поля и липосомальных растворов антибиотиков в комплексном хирургическом лечении гнойных ран у детей
Effi ciency of the use of an alternating magnetic fi eld and liposomal antibiotic solutions in complex surgical treatment of purulent wounds in children
Keywords: нагноєння; діти; лікування; магнітотерапія; ліпосоми; розчини; нагноение; дети; лечение; магнитотерапия; липосомы; растворы; Supperation; Therapy; Magnetic Field Therapy; Liposomes; Solutions