Вплив рівню психічного здоров’я дитини на лабораторні показники ротової рідини - Дац, Валерія Валеріївна (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. У ХХІ сторіччі відмічається значне підвищення частоти реєстрації психічної патології у дітей, тому стоматологам все частіше доводиться проводити діагностичні й терапевтичні маніпуляції у дітей із різним рівнем психічного здоров’я. Це робить актуальним дослідження впливу психічного здоров’я дітей на лабораторні показники їх ротової рідини. Мета дослідження. Визначити вплив психічного здоров’я дітей на показники їх ротової рідини, зокрема рН. Матеріал і методи: стоматологічний, клініко-психопатологічний. Отримані результати. У дітей з аутизмом середній рівень рН в ротовій порожнині становив 6,23±0,09, що відповідає підвищеній кислотності порожнини рота. Серед них 21 хворих (70%) мали ацидоз порожнини рота, 9 – нормальну кислотність слини (30%). У дітей із олігофреніями середній рівень рН в ротовій порожнині становив 5,82±0,09, що відповідає підвищеній кислотності порожнини рота. Серед них 10 хворих (30%) мали помірний ацидоз порожнини рота, у 10 – значний ацидоз порожнини рота (30%), і у решти 10 – нормальну кислотність слини (30%). У дітей зі СДУГ середній рівень рН в ротовій порожнині становив 6,01±0,04, що відповідає підвищеній кислотності порожнини рота. Серед них 14 хворих (70 %) мали ацидоз гігієни порожнини рота, 6 – нормальну кислотність слини (30%). У психічно здорових дітей середній рівень рН становив 7,01±0,19, що відповідає нормальній кислотності порожнини рота. Серед них 4 хворих (20%) мали ацидоз гігієни порожнини рота, 16 – нормальну кислотність слини (80%).
Keywords: тези доповідей