Загальна нозологія. Типові патологічні процеси. Патофізіологія органів і систем [для студентів II мед. ф-ту спец. "Технології медичної діагностики та лікування"] - Колесник, Юрій Михайлович; Ганчева, Ольга Вікторівна; Абрамов, Андрій Володимирович; Жулінський, Володимир Олександрович; Ковальов, Микола Михайлович; Василенко, Гліб Володимирович; Мельнікова, Ольга Валеріївна; Іваненко, Тарас Васильович; Грекова, Тетяна Анатоліївна; Каджарян, Єлизавета Віталіївна; Тіщенко, Сергій Вікторович; Данукало, Максим Вікторович; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Патофізіологія є найважливішою фундаментальною наукою, без якої неможливе формування сучасного фахівця-медика. Вона є теоретичною базою у системі підготовки лаборанта, формування основ його клінічного мислення і професійних дій на основі глибокого розуміння механізмів розвитку патологічних процесів в організмі людини. Патофізіологія як навчальна дисципліна базується на знанні студентами основних положень біології, анатомії, гістології, біофізики, біохімії, нормальної фізіології, мікробіології та інтегрується з цими дисциплінами. Вивчення патофізіології створює теоретичні основи для оволодіння студентами клінічними дисциплінами, розвиває професійні здібності до клінічного мислення, забезпечує можливість професійної діяльності. Здобуття глибоких знань і умінь з патофізіології дозволяє використовувати їх для вирішення клінічних проблем діагностики, профілактики і лікування хвороб. В основі запропонованих методичних розробок лежить багаторічний досвід викладання патологічної фізіології у Запорізькому державному медичному університеті. Дані методичні розробки з патофізіології складені колективом кафедри для студентів 2-го медичного факультету спеціальності «Технології медичної діагностики та лікування» підготовки бакалавра - лаборанта (медицина) галузі знань 22 Охорона здоров’я, 222 Медицина згідно з Законом України «Про вищу освіту», Постанови Кабінету Міністрів України від 29.04.2015 р. №266 «Про затвердження переліку галузей знань і спеціальності», наказом МОН України від 26.01.2015 р. №47 «Про особливості формування навчальних планів на 2015/2016 навчальний рік», листів МОН України від 11.03.2015 №1/9-120 «Про організацію вивчення гуманітарних дисциплін», від 13.03.2015 р. №1/9-126 «Щодо особливостей організації освітнього процесу та формування навчальних планів у 2015/2016 навчальному році» з урахуванням освітньо-кваліфікаційної характеристики галузевого стандарту вищої освіти України зданого напряму, а також програми з патофізіології для студентів вищих медичних навчальних закладів III-IV рівнів акредитації 2018 р. Ці нормативні документи передбачають підготовку на медичних факультетах студентів спеціальності «Технології медичної діагностики та лікування».