«Волос довгий, а розум короткий»: ґендерні стереотипи у східнослов’янських та арабських прислів’ях - Завгородня, Дар'я Олександрівна (ІМФЕ ім. М. Т. Рильського НАН України, 2019)
Стаття присвячена дослідженню та порівнянню традиційних уявлень про роль і місце жінки у східнослов’янській та арабській культурах. На основі аналізу відтворених у пареміях уявлень про стать здійснено спробу виявити та описати ґендерні стереотипи, що стосуються співвідношення значимості ролей чоловіка та жінки у сімейному й суспільному житті, унаслідок авторка дійшла висновку про подібність характеру реалізації андроцентричної концепції в аксіології паремійного фонду обох культур. Також сфокусовано увагу на відмінностях, зумовлених етнокультуральними чинниками. The article is dedicated to the research and comparison of traditional notions about the woman significance and place in East Slavic and Arabian cultures. Proceeding from the analysis of the gender representations reproduced in proverbs and sayings, an attempt to find out and describe gender stereotypes concerning the correlation between the importance of man and woman in family and social life is made. The similarity of the way of androcentric concept realization in the axiology of proverbs and sayings fund of both cultures is concluded. Attention is also focused on the differences, specified by ethno-cultural factors.
Keywords: прислів’я; ґендер; стереотип; аксіологема; чоловік; жінка; proverbs; gender; stereotype; axiologeme; man; woman