Етіологічна структура завізних випадків малярії в Запорізькій області - Рябоконь, Д. Ю. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. Малярія є найпоширенішою в світі трансмісивною протозойною хворобою. Щорічно реєструється більше 220 млн випадків. Малярія є ендемічною інфекцією та регулярно реєструється в 91 країні світу (Африки, Центральної та південної Америки, Азії). В деяких регіонах захворюваність залишається на тому ж рівні, що й 150 років тому. Щорічно гинуть від малярії до 500 тисяч людей, що в 15 разів більше, ніж від СНІДу. З числа летальних випадків від малярії 98 % припадає на тропічну малярію. В сучасних умовах міграції населення особливого значення набуває проблема завізної малярії в неендемічні регіони. Мета дослідження – з’ясувати особливості етіологічної структури завізних випадків малярії в Запорізькій області за 2001-2018 рр. Матеріал і методи. Проаналізовано статистичні дані щодо етіологічної структури 27 завізних випадків малярії в Запорізькій області за період 2001-2018 р.р. за даними паразитологічного відділу Запорізького обласного лабораторного центру Державної санітарно-епідеміологічної служби (завідувач – Зарудна О.В.).
Keywords: тези доповідей