Исход родоразрешения беременных с невынашиванием, принявших участие в программе медико-психологической коррекции и санаторной реабилитации - Сюсюка, В. Г.; Шапран, Н. Ф.; Нечухаева, И. А.; Серболов, Д. В.; Сюсюка, Володимир Григорович; Нечухаєва, І. О.; Syusyuka, V. G.; Shapran, N. F.; Nechuhaeva, I. A.; Serbolov, D. V. (My University, 2015)
Проведено клинико-психологическое обследование 98 женщин во ІІ и ІІІ триместрах, течение беременности которых осложнилось невынашиванием. Учитывая высокий процент личностно тревожных женщин в группах исследования, что является устойчивой индивидуальной характеристикой отражающей предрасположенность субъекта к тревоге, то данный факт следует рассматривать как фактор риска невынашивания. Результаты проведенного исследования свидетельствуют, что применение разработанной и внедренной программы медико-психологической коррекции среди беременных на этапе санаторной реабилитации способствует достоверному снижению показателя ситуативной тревожности в 85,7% случаях. Применение программы медико-психологической коррекции и санаторной реабилитации способствует снижению уровня ситуативной тревожности и способствует улучшению показателей родоразрешения для матери и плода. Проведено клініко-психологічне обстеження 98 жінок у ІІ та ІІІ триместрах, перебіг вагітності яких ускладнився невиношуванням. Враховуючи високий відсоток особистісно тривожних жінок в групах дослідження, що є стійкою індивідуальною характеристикою, яка відображує схильність суб'єкта до тривоги, то даний факт слід розглядати як фактор ризику невиношування. Результати проведеного дослідження свідчать, що застосування розробленої та впровадженої програми медико-психологічної корекції серед вагітних на етапі санаторної реабілітації сприяє достовірному зниженню показника ситуативної тривожності у 85,7% випадках. Застосування програми медико-психологічної корекції та санаторної реабілітації сприяє зниженню рівня ситуативної тривожності і сприяє поліпшенню показників розродження для матері та плоду. There was carried out a clinical and psychological examination of 98 women in II and III trimester, whose course of pregnancy was complicated with recurrent miscarriage. Taking into account high percentage of women with trait anxiety in research group that is stable individual feature reflecting susceptibility of person towards anxiety, this fact should be considered as risk factor of recurrent miscarriage. Results of performed investigation show that use of developed and introduced program of medical and psychological correction among pregnant women at the stage of sanatorium rehabilitation promotes reliable decrease of state anxiety indicator in 85,7 % of cases. Application of program of medical and psychological correction and sanatorium rehabilitation enables to decrease level of state anxiety and to improve factors of delivery for mother and fetus.
Наслідки розродження вагітних з невиношуванням, які взяли участь у програмі медико-психологічної корекції і санаторної реабілітації
Outcomes of accouchement of pregnant women with miscarriage participated in the medical and psychological correction program and sanatorium rehabilitation
Keywords: невынашивание беременности; медико-психологическая коррекция; санаторная реабилитация; невиношування вагітності; медико-психологічна корекція; санаторна реабілітація; medical and psychological correction; sanatorium rehabilitation