До питання кримінальної відповідальності у національному фармацевтичному секторі: теоретичні основи та практичні аспекти - Алексєєв, Олександр Германович; Aleksieiev, O. H. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2023)
Як окремий сегмент у діяльності з упорядкування й охорони відносин, що виникають у фармацевтичній сфері, слід виділити реакцію держави на кримінальні правопорушення та, відповідно, оцінювання дій осіб, які такі правопорушення скоюють. Мета роботи – дослідження сучасної проблематики нормативно-правового забезпечення кримінальної відповідальності у фармацевтичному секторі. Результати. Розкрито теоретичну природу кримінальної відповідальності фармацевтичних працівників із правових та соціальних позицій, а також з погляду моралі. Визначено правове підґрунтя статусу фармацевтичного працівника як спеціального суб’єкта злочину. Доведено, що об’єктом злочинів, які вчиняють фармацевтичні працівники як спеціальний суб’єкт, є суспільні відносини, що виникають у сферах охорони життя та здоров’я людини, здоров’я населення (публічне здоров’я), та відносини, що виникають під час обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. Наголошено на відмінностях термінології, що визначає об’єкт фармацевтичних злочинів, та необхідності її вдосконалення. Висновки. Проаналізовано основні аспекти, що визначають проблематику кваліфікації злочинів, які вчиняють у фармацевтичному секторі галузі охорони здоров’я. З позицій теорії кримінального права охарактеризовано об’єкт, суб’єкт, об’єктивну та суб’єктивну сторони фармацевтичних злочинів. A separate segment in the activity of streamlining, stability, and protection of relations arising in the pharmaceutical sphere should be noted the state’s reaction to criminal offenses and, accordingly, the assessment of the actions of persons who commit such offenses. The aim of the work – is to study the current issues of regulatory and legal support of criminal liability in the pharmaceutical sector. Results. The theoretical nature of the criminal responsibility of pharmaceutical workers is revealed from not only legal but also social and moral positions. The legal basis for the status of pharmaceutical workers as distinct subjects of criminal activity is underscored. It has been proven that the object of crimes committed by pharmaceutical workers as a special subject is, first of all, social relations arising in the sphere of human life and health protection; public health (public health); relations arising during the circulation of narcotic drugs, psychotropic substances, and precursors. Differences in terminology defining the object of pharmaceutical crimes are emphasized. Conclusions. The main aspects determining the problem of the qualification of crimes committed in the pharmaceutical sector of the healthcare industry were analyzed. From the standpoint of criminal law theory, the object, subject, objective, and subjective sides of pharmaceutical crimes were characterized.
On the issue of criminal liability in the national pharmaceutical sector: theoretical foundations and practical aspects
ORCID ID: 0000-0003-4947-4998
Keywords: фармацевтична діяльність; кримінальна відповідальність; фармацевтичний працівник; відповідальність фармацевтів; pharmaceutical activity; criminal responsibility; pharmacists; professional liability