Правове регулювання програм сурогатного материнства в Україні - Ремжина, Ю. О.; Скріпкін, Сергій Васильович (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. За статистикою жіноче безпліддя є причиною 45% безплідних шлюбів в Україні. Найбільш ефективним сучасним методом лікування безпліддя є метод ЕКЗ-ПЕ (екстракорпорального запліднення і перенесення ембріонів). За оцінкою спеціалістів, кількість сурогатних вагітностей за рік складає близько 500. Негативні наслідки через відсутність повноцінної законодавчої бази з регулювання процедури правового захисту програм сурогатного материнства: відмова сурогатної матері повернути дитину батькам, відмова від дитини генетичними батьками після її народження та відмова виплачувати винагороду сурогатній матері , інші порушення домовленостей між генетичними батьками та сурогатною матір’ю. Мета дослідження. Проаналізувати нормативно-правові акти, що регулюють відносини сурогатного материнства, виявити проблеми, окреслити шляхи їх вирішення. Матеріали і методи. Нормативно-правова база України, структурно-функціональний, юридично-технічний, системно-аналітичний.
Keywords: тези доповідей