Функції громадських організацій щодо реалізації державної антикоруп ційної політики у сфері охорони здоров’я - Аніщенко, Михайло Анатолійович; Anishchenko, M. А. (My University, 2022)
Cтаття присвячена дослідженню функціоналу громадських організацій в сфері реалізації державної антикорупційної політики в сфері охорони здоров’я. В статті розглянуті основні функції представників громадськості в сфері протидії корупції в сфері охорони здоров’я за визначенням українського законодавства та особливості їх практичного здійснення в діяльності громадських об’єднань та інших представників громадськості. З’ясовано особливості негативного впливу корупційних порушень на ефективне функціонування державних інституцій та реалізації прав і свобод українських громадян та соціальні основи корупційних процесів в Україні, і розглянуто важливість подолання корупції для забезпечення сталого розвитку сучасного українського суспільства та держави. В статті розглянуто закордонний досвід залучення представників громадськості до контролю за виконанням українського антикорупційного законодавства в різних сферах суспільного буття, і в сфері охорони здоров’я зокрема. У статті проаналізовано та конкретизовано функціонал, що надано громадським організаціям та їх членам Законом України «Про запобігання корупції» та іншими нормативно-правовими актами, які регулюють діяльність громадських організацій та громадських активістів в сфері охорони здоров’я. В статті розглянуто особливості участі громадських організацій в українських парламентських антикорупційних слуханнях та запропоновано механізм залучення до зазначеного процесу представників громадських організацій, що спеціалізуються на здійсненні діяльності, спрямованої на виявлення та профілактику антикорупційної діяльності. В статті розглянуто перспективи проведення громадськими активістами освітніх і просвітницьких заходів в загальноосвітніх, професійно-технічних закладах та закладах вищої освіти, спрямованих на формування антикорупційної культури в дітей та молоді. В статті запропоновано заходи, спрямовані на заохочення до громадської діяльності в сфері реалізації державної антикорупційної політики активних громадських активістів шляхом запровадження державних стипендій та премій. The article is devoted to the study of the functionality of public organizations in the implementation of state anti-corruption policy in the field of health care. The article considers the main functions of public representatives in the field of combating corruption in the field of health care according to the definition of Ukrainian legislation and the peculiarities of their practical implementation in the activities of public associations and other members of the public. The peculiarities of the negative impact of corruption violations for the Ukrainian state and Ukrainian citizens and the social basis of corruption processes in Ukraine are clarified and the importance of overcoming corruption for modern Ukrainian society is considered. The article considers the foreign experience of involving public representatives in monitoring the implementation of Ukrainian anti-corruption legislation in various spheres of public life and in the field of health care in particular. The article analyzes and concretizes the functionality provided to public organizations and their members by the Law of Ukraine "On Prevention of Corruption" and other regulations governing the activities of public organizations and public activists in compliance with Ukrainian health legislation. The article considers the peculiarities of participation of public organizations in Ukrainian parliamentary anti-corruption hearings and proposes a mechanism for involving representatives of public organizations specializing in the implementation of activities aimed at detecting and preventing anti-corruption activities. The article considers the prospects of public activists' educational and educational activities in secondary, vocational and higher education institutions aimed at forming an anti-corruption culture in children and youth. The article proposes measures aimed at encouraging public activities in the field of implementation of state anti-corruption policy of active public activists through the introduction of state scholarships and awards.
Functions of public organizations regarding the implementation of state anti-corruption policy in the field of health
Keywords: антикорупційна діяльність; корупція; громадські організації; охорона здоров’я; громадський контроль; антикорупційна експертиза; Anti-corruption; corruption; public organizations; health care; public control; anti-corruption expertise