Щодо доцільності створення нового комбінованого лікарського препарату для лікування захворювань центральної нервової системи - Кучеренко, Людмила Іванівна; Хромильова, Ольга Володимирівна; Мазур, Іван Антонович; Бєленічев, Ігор Федорович (Харків : НФаУ, 2016)
Судинні захворювання головного мозку - одна з головних причин захворюваності, смертності і інвалідизації населення багатьох країн світу. Щорічно в світі переносять інсульт близько б млн. осіб. Збільшення поширеності інсульту спостерігається у осіб працездатного віку - до 60 років. Згідно міжнародним дослідженням, в світі від інсульту щорічно вмирає 4, 7 млн. людей. У більшості промислово розвинених країн інсульт займає 2-3 місце в структурі загальної смертності населення, поступаючись лише кардіоваскулярній патології. Рання ЗО-денна летальність після інсульту складає в середньому 30-40%, а протягом року вмирає близько 50% хворих. Інсульт є основною причиною інвалідизації населення. Лише близько 20% хворих, що вижили, можуть повернутися до роботи. За даними ВООЗ, середня вартість прямих і непрямих витрат на одного хворого складає близько 80 тисяч доларів США в рік. Таким чином, судинні захворювання головного мозку є надзвичайно важливою проблемою сучасної медицини.
Keywords: тези