Гіперандрогенія і себорейний дерматит: пошук шляхів корекції із застосуванням дієногесту та спіронолактону - Резніченко, Наталія Юріївна; Резніченко, Галина Іванівна; Красько, Микола Петрович (My University, 2024)
Мета: визначення ефективності у жінок із себорейним дерматитом (СД) додаткового застосування у комплексній терапії препаратів Савіс та спіронолактон порівняно зі стандартною терапією. Об’єкт і методи дослідження. Обстежено 111 жінок репродуктивного віку, які розподілені на 2 групи. У 1-шу групу включено 81 пацієнтку із СД, які розподілені на 2 підгрупи залежно від отримуваної терапії: І підгрупа — 27 жінок, які отримували стандартне лікування; ІІ — 26 хворих, які отримували додатково препарат Савіс по 1 табл. щоденно протягом 6 міс; ІІІ підгрупа — 28 пацієнток, які додатково застосовували препарат Савіс по 1 табл. щоденно у поєднанні зі спіронолактоном у І фазу менструального циклу по 50 мг на добу (до 14-ї доби менструального циклу), а у ІІ фазу — по 75 мг протягом 6 міс. У ІІ контрольну групу включили 30 здорових жінок аналогічного віку. Результати. Жінки, яким додатково в схему терапії включали препарати Савіс і спіронолактон, через 6 міс від початку лікування мали статистично достовірно меншу бальну оцінку лущення, жирності шкіри, тяжкості СД, свербежу та порушень сну порівняно з підгрупою хворих після стандартного лікування та з підгрупою, яка отримувала Савіс. Відзначено високу ефективність препаратів стосовно нормалізації мікробіоценозу шкіри. Лікування сприяло достовірному зменшенню вираженості ситуативної тривожності, невротизації та покращенню якості життя. Висновок. Терапія із застосуванням препаратів Савіс і спіронолактон у комплексному лікуванні СД є обґрунтованою та доцільною, оскільки забезпечує швидкий і довготривалий клінічний ефект, нормалізацію стану шкіри, поліпшення психогенного стану та якості життя пацієнток.
Keywords: гіперандрогенія; себорейний дерматит; мікробіоценоз; андрогенні гормони; якість життя; лікування; Савіс; спіронолактон