Синтез нових 1,2,4-триазино- та 1,2,4-триазоловмісних похідних 1,4-нафтохінону як перспективних біологічно активних сполук - Поліш, Н. В.; Марінцова, Н. Г.; Кархут, А. І.; Журахівська, Л. Р.; Конечна, Р. Т.; Воскобойнік, Олексій Юрійович; Коваленко, Сергій Іванович; Новіков, В. П.; Polish, N. V.; Marintsova, N. G.; Karkhuta, A. I.; Zhurakhivska, L. R.; et al. (My University, 2020)
Описано синтез нових 1,2,4-триазино- та 1,2,4-триазоловмісних похідних 1,4-на-фтохінону. Встановлено, що досліджувані 1,5-бінуклеофіли реагують з 1,4-нафто-хіноном лише по одному нуклеофільному центру молекули, аніліновому фрагменту. Синтезовано 2-((2-(6-арил-5-оксо-2,5-дигідро-1,2,4-триазин-3-іл)феніл)аміно)-нафтален- 1,4-діони та 2-((2 -(3-арил- 1H-1,2,4-триазол-5-іл)феніл)аміно)нафтален 1.4-діони шляхом приєднання аміногрупи до електроннодефіцитного подвійного зв’язку 1,4-нафтохінону з подальшим окисленням утвореного 1,4-діолу надлишком 1,4-нафтохінону. Здійснено прогноз біологічної активності одержаних 1,2,4-триазино- і 1,2,4-триазоловмісних похідних 1,4-нафтохінону із застосуванням програм PASS Online та Gusar та спрогнозовано їх високу протиракову та протимікробну активність та низьку токсичність, що вказує на цей клас органічних сполук як на перспективний у плані одержання нових лікарських засобів. 1,2,4-Триазоловмісні похідні нафтохінону, ймовірно, є інгібіторами гістидинкіна-зи і можуть бути перспективними протимікробними препаратами. Проведений первинний скринінг біологічної активності та токсичності синтезованих сполук свідчить про високу доцільність подальших експериментальних досліджень протиракової та протимікробної активності з метою пошуку нових ефективних лікарських субстанцій. This work describes the synthesis and a convenient method for obtaining new 1,2,4-triazine- and 1,2,4-triazole-containing 1.4-naphthoquinone derivatives. The studied 1,5-binucleophiles react with 1,4-naphthoquinone via only one nucleophilic center of the molecule, the aniline fragment. 2-(2-(6-aryl-5-oxo-2,5-dihydro-1,2,4-triazin-3-yl)phenyl) amino) naphthalene-1,4-dione and 2-((2-(3-aryl-1H-1,2,4-triazol-5-yl)phenyl) amino) naphthalene-1,4-diones were prepared by bonding of an amino group to the electron-deficient double bond of 1,4-naphthoquinone followed by oxidation of formed 1,4-diol with an excess of 1,4-naphthoquinone. The biological activity of the synthesized 1,2,4-triazine- and 1,2,4-triazole-containing 1,4-naphthoquinone derivatives was evaluated by using PASS Online and Gusar software. High anticancer and antimicrobial activity and low toxicity of the obtained substances were predicted, which allows considering this class of organic compounds as a promising one in terms of preparation of new drugs. 1,2,4-Triazole-containing naphthoquinone derivatives are likely to be histidine kinase inhibitors and may be promising antimicrobials. The conducted primary screening of biological activity and toxicity of the synthesized compounds testified to high expediency of further experimental studies of anticancer and antimicrobial activity in order to find new effective drug substances.
Synthesis of new 1,2,4-triazine- and triazole-containing 1,4-naphthoquinone derivatives and the study of their biological activity
Keywords: 1,4-нафтохінон; 1,2,4-триазини; 1,2,4-триазоли; аза-реакція Міхаеля; PASS Online; GUSAR; 1,4-naphthoquinone; 1,2,4-triazine; 1,2,4-triazole; aza-Michael reaction