Особливості етіологічної структури гельмінтозів в Запорізькій області - Савченко, Д. О.; Ємець, Тетяна Іванівна (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. Гельмінтози є соціально обумовленими захворюваннями, які в сучасних умовах є одним з факторів, що визначають стан здоров’я населення. В Україні щорічно реєструється більш ніж 400 тис випадків цих інвазій. В останні роки відзначається збільшення ураження гельмінтозами населення, насамперед нематодозами, а також набуває значення збільшення випадків дирофіляріозу, який в Україні є єдиним гельмінтозом при якому реалізується трансмісивний шлях передачі. При цьому з’являються повідомлення про завізні випадки екзотичних для нашої країни гельмінтозів. Відомо, що гельминтози чинять різноспрямований вплив на організм хазяїна, що призводить до погіршення перебігу соматичних захворювань та навіть розвитку онкопатології. Мета дослідження – з’ясувати особливості етіологічної структури гельмінтозів в Запорізькій області за останні десять років. Матеріал і методи. Проаналізовано статистичні дані щодо етіологічної структури виявлених 43186 гельмінтозів в Запорізькій області за період 2009-2018 р.р. за даними паразитологічного відділу Запорізького обласного лабораторного центру Державної санітарно-епідеміологічної служби (завідувач – Зарудна О.В.)
Keywords: тези доповідей