Порівняльна імуногістохімічна характеристика простатичної інтраепітеліальної неоплазії та ацинарного раку передміхурової залози - Туманський, Валерій Олексійович; Попович, С. А.; Туманська, Любов Михайлівна (Одеса : ГО «Південна фундація медицини», 2016)
Поширений серед чоловіків літнього і старечого віку рак передміхурової залози (ПЗ) займає в структурі онкологічних захворювань 2-е місце у світі і перше місце в США [1, с. 889]. Одним із передракових станів є простатична інтраепітеліальна неоплазія (ПІН) передміхурової залози, яка визначається тільки при мікроскопічному дослідженні ПЗ і нерідко, як і рак ПЗ, супроводжується підвищеним рівнем в крові простат-специфічного антигену [2, с. 21]. Простатична інтраепітеліальна неоплазія характеризується проліферацією секреторного епітелію в просвітах залоз ПЗ, найвища виразність якої не відрізняється від раку ПЗ [2, с. 21]. Враховуючи значну мікроскопічну схожість простатичної інтраепітеліальної неоплазії і ацинарної аденокарциноми ПЗ для їх диференційної діагностики використовують патоморфологічне дослідження прицільного пункційного трепанобіоптату ПЗ [2, с. 22], а також імуногістохімічні (ІГХ) дослідження [2, с. 22], за допомогою яких визначають наявність в залозах з клітинними проліфератами базальних (стовбурових) клітин з експресією високомолекулярного цитокератина та ракових епітеліально-люмінальних клітин з експресією ферменту альфа-метилацил- СоА рацемази [3, с. 4, 6-7]. Мета дослідження - визначення найбільш важливих диференційних імуногістохімічних параметрів простатичної інтраепітеліальної неоплазії і ацинарного рака передміхурової залози.
Keywords: матеріали конференцій