Якісні та кількісні морфологічні показники ураження та репарації при ідіопатичному асептичному остеонекрозі головок стегнових кісток у дорослих - Григоровський, В. В.; Ніршберг, О. Є.; Григоровский, В. В.; Ниршберг, А. Е.; Hryhorovskyi, V. V.; Nirshberg, О. E. (ЗДМУ, 2014)
З метою виявлення якісно-кількісних особливостей і відмінностей патоморфологічних змін і їх наслідків у групах порівняння за давністю ураження на гістотопографічних препаратах 30 головок стегнових кісток від хворих на асептичний остеонекроз вивчили значення параметричних і непараметричних показників. Встановили, що асептичний остеонекроз головки – великоосередкове ураження, котре персистує протягом років і в переважній більшості випадків не призводить до повного заміщення некрозу. Статистично оцінили міжгрупові відмінності деяких морфологічних показників ураження та репарації тканин головки. Це свідчить, що патологічні зміни поступово прогресують у напрямку коксартрозу середнього або високого ступеня вираженості. С целью установления качественно-количественных особенностей и отличий патоморфологических изменений и их последствий в группах сравнения по давности поражения, на гистотопографических препаратах 30 головок бедренных костей от больных асептическим остеонекрозом изучили значения параметрических и непараметрических показателей. Установили, что асептический остеонекроз головки – крупноочаговое поражение, которое персистирует годами и в подавляющем большинстве случаев не приводит к полному замещению некроза. Статистически оценены межгрупповые отличия некоторых морфологических показателей поражения и репарации тканей головки. Это свидетельствует, что патологические изменения постепенно прогрессируют в направлении коксартроза средней или высокой степени выраженности. Aim. Idiopathic aseptic femoral head osteonecrosis is one of the diseases which happen often and in most cases lead to permanent disability. Methods and results. On purpose to establish qualitative-quantitative features and differences between pathomorphological changes and their consequences in comparison groups divided by lesion remoteness, on histotopogfaphic specimens of 30 femoral heads from patients with aseptic osteonecrosis values of parametric and nonparametric indices were investigated. Conclusion. It was found that aseptic femoral head osteonecrosis is large-focal lesion which persist for years and in overwhelming majority of cases does not lead to complete necrosis replacement. Statistically estimated intergroup differences of some morphological indices of femoral head tissue lesion and reparation indicate that pathological changes gradually progress in the direction of coxarthrosis of average or high degree.
Качественные и количественные морфологические показатели поражения и репарации при идиопатическом асептическом остеонекрозе головок бедренных костей у взрослых
Qualitative and quantitative morphological indices of damage and reparation in idiopathic femoral head osteonecrosis in adults
Keywords: асептичний остеонекроз головки стегнової кістки; патоморфологічні зміни; морфологічні показники; статистичний аналіз; асептический остеонекроз головки бедренной кости; патоморфологические изменения; морфологические показатели; статистический анализ; Femoral Head Necrosis; Pathology; Morphology; Statistics