Clostridium difficile-інфекція у дітей, які отримували рифампіцин з приводу легеневого туберкульозу - Пацера, Марина Вікторівна; Іванько, Олег Григорович (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Метою дослідження було вивчити поширеність в умовах закритого лікувального закладу кишкової інфекції Cl. difficile у дітей, які тривалий час отримують антибіотик рифампіцин за умов неможливості його відміни. Матеріали і методи. Дослідження проводили на базі дитячого відділення Запорізького обласного протитуберкульозного клінічного диспансеру. Обстежено 139 дітей (68 дівчаток і 71 хлопчик) у віці від 3 до 17 років з легеневим туберкульозом. Всі діти отримували тривалу від 1 до 6 місяців антибактеріальну терапію рифампіцином. Діагноз Cl. difficile - кишкової інфекції встановлювали за фактом тривалих (більш ніж двотижневих) діарейних розладів різного ступеню інтенсивності та виявлення у випорожненнях методом ELISA ентеропатогенного та некротичного токсинів А+В патогенних клостридій у концентрації ≥ 1 нг в 1 мл випорожнень.
Keywords: тези доповідей