Сучасні стратегії альтернативних систем доставки інсуліну - Власенко, І. О.; Давтян, Л. Л.; Гладишев, Віталій Валентинович; Vlasenko, I. О.; Davtian, L. L.; Hladyshev, V. V. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2023)
і досягнень клінічного застосування. Матеріали та методи. Об’єкт дослідження – останні результати наукових досліджень щодо неінвазійних систем доставлення інсуліну. Застосовували контент-аналіз, бібліосемантичний, аналітичний, узагальнювальний методи. Результати. Нині розроблено «розумні» системи доставки інсуліну та технології доставки, що зменшують біль. Для цього здійснили дослідження численних матеріалів і технологій, включаючи наночастки, гідрогелі, ліпосоми, іонні рідини та спеціальні пристрої. Розрізняють кілька альтернативних технологій доставки, що зменшують біль: пероральні, інгаляційні, інтраназальні, букальні, трансдермальні та пролонговані ін’єкційні інсуліни, частота застосування яких зменшена. Застосовують різні сучасні технологічні підходи, як-от хімічної модифікації інсуліну, мукоадгезійні системи, інгібітори протеази, підвищення абсорбції, системи доставлення часток. Технології «розумної» доставки інсуліну ґрунтуються на різних стратегіях, матеріалах, шляхах синтезу та перетворення, що реагують на глюкозу, але використано спільний механізм вивільнення інсуліну за «дифузним типом». Інновації в хімії інсуліну та композиціях показують покращені клінічні результати від застосування. The aim of the work was to study the current state of the latest developments in alternative routes of insulin delivery, their technology, and clinical trials. Materials and methods. The latest publications of scientific research on non-invasive insulin delivery systems were the study objects. Content analysis, bibliosemantic, analytical, summarizing analyzes were used. Results. The smart insulin delivery systems and pain-reducing technologies have been developed over the years. For this, research was conducted on numerous materials and technologies, including nanoparticles, hydrogels, liposomes, ionic liquids or special devices. Several alternative delivery technologies have been identified to reduce pain (pain-reducing technologies): oral, inhaled, intranasal, buccal, transdermal, and long-acting injectable insulins, but with low frequency of use. Various modern technological approaches are applying, namely, chemical modification of insulin; mucoadhesion system; protease inhibitors; increased absorption; particle delivery systems. Smart insulin delivery technologies are based on different strategies, materials, and glucose-responsive synthesis and conversion, but a common “diffuse-type” insulin release mechanism is used. Innovations in insulin chemistry and formulations have shown improved clinical outcomes when used.
Modern strategies of alternative insulin delivery systems
Гладишев В. В. - ORCID ID: 0000-0001-5935-4856
Keywords: цукровий діабет; пероральне введення ліків; інсуліни; diabetes mellitus; oral drug administration; insulins