Особливості клінічного перебігу, зміни електричних властивостей міокарда у хворих на гіпертонічну хворобу високого додаткового ризику з субклінічним гіпотиреозом та їх корекція - Новіков, Євген Вячеславович; Novikov, E. V. (Запорізький державний медичний університет, 2021)
З метою вивчення особливостей перебігу гіпертонічної хвороби (ГХ) на тлі субклінічного гіпотиреозу (СГ), а також впливу статинотерапії на результати лікування, до дослідження залучено 124 хворих на ГХ 1-3 ступеня, ІІ стадії, високого та дуже високого додаткового кардіо-васкулярного ризику, з яких 92 хворих без та 32 хворих із супутнім СГ та 16 практично здорових осіб. Діагноз гіпертонічної хвороби встановлювали відповідно до рекомендацій Асоціації кардіологів України [1], а діагноз СГ відповідно до рекомендацій Європейської тиреоїдної Асоціації [2] В залежності від терапії хворих поділили на три групи. До першої групи залучено 22 хворих (54 ± 9 років, жінок 91 %) на ГХ без супутнього СГ, яким призначено тільки антигіпертензивні препарати без додавання статинів. До другої групи включено 21 хворого (56 ± 6 років, жінок 86 %) на ГХ без супутнього СГ, яким призначено антигіпертензивні препарати із додаванням аторвастатину в дозі 20-30 мг на добу. Третю групу сформовано з 32 хворих (середній вік 58 ± 10 років, жінок 90 %) на ГХ із супутнім СГ, яким призначено антигіпертензивні препарати із додаванням аторвастатину в дозі 20-30 мг на добу. Групи хворих були співставні за віком (р=0,093), статтю (р=0,4319), зростом (р=0,993), вагою (р=0,719), площею поверхні тіла (р=0,901), індексом маси тіла (р=0,669). Всі хворі отримували комбінацію двох-трьох антигіпертензивних препаратів першої лінії в середніх терапевтичних добових дозах. Хворим проведено визначення вмісту тиреотропного гормона (ТТГ) та параметрів сльозопродукції за даними тесту Ширмера. До початку лікування та через рік спостереження хворим виконано ехокардіографічне дослідження, сканування сонних артерій, добове моніторування артеріального тиску (АТ) з одночасною реєстрацією ЕКГ. Статистична обробка здійснена за допомогою пакета програм «STATISTICA 13.0» («Statsoft», США), номер ліцензії JPZ8041382130ARCN10-J. Середній вміст ТТГ в групах хворих на ГХ з еутиреозом та СГ склав 1,98 ± 0,82 мкОД\мл та 7,12 ± 2,96 мкОД\мл, (р=0,0001), середні значення тесту Ширмера 20,02 ± 8,8 мм та 8,45 ± 7,66 мм, (р=0,0001), відповідно. Критичним значенням показника тесту Ширмера - 13 мм (чутливість 93,7 %, специфічність 69,6 %, AUC 0,853; 95 % ДІ 0,703-0,945; р=0,0001). У хворих на ГХ результати тесту Ширмера <=13 мм асоціювалися із збільшенням імовірності СГ у 21,44 рази (95 %ДІ 6,57 - 69,99; р=0,0001). У хворих на ГХ із супутнім СГ на відміну від хворих на ГХ без СГ спостерігалось вірогідне збільшення показників товщини комплексу інтима-медіа (КІМ) правої загальної сонної артерії на 8,2 % (р<0,05) та лівої загальної сонної артерії на 7,9 % (р<0,05), розміру лівого передсердя на 3,5 % (р<0,05), кінцево-діастолічного розміру лівого шлуночка (КДР) на 3,0 % (р<0,05) та кінцево-систолічнного розміру лівого шлуночка (КСР) на 2,3 % (р<0,05), індексу маси міокарда на 11,1 % (р<0,05), показника Е/Е´ на 13,0 % (р<0,05), градієнту тиску в легеневій артерії на 6,6 % (р<0,05) у порівнянні із хворими на ГХ без СГ. With the aim of study of the features of arterial hypertension (AH) on the background of subclinical hypothyroidism (SH), as well as the impact of statin therapy on treatment outcomes, the study involved 124 patients with AH grade 1-3, stage II, high and very high additional cardiovascular risk, of which 92 patients without and 32 patients with a concomitant SH and 16 practically healthy individuals. The diagnosis of hypertension was established in accordance with the recommendations of the Ukrainian Association of Cardiology [1], while the diagnosis of subclinical hypothyroidism in accordance with the recommendations of the European Thyroid Association [2]. Depending on therapy, patients were divided into three groups. The first group included 22 patients (54 ± 9 years, women 91 %) with AH without concomitant SH, who were prescribed only antihypertensive drugs without the addition of statins. The second group included 21 patients (56 ± 6 years, 86 % women) with AH without a concomitant SH, who were prescribed antihypertensive drugs with the addition of atorvastatin at a dose of 20-30 mg per day. The third group was formed of 32 patients (mean age 58 ± 10 years, women 90 %) with AH with a concomitant SH, who were prescribed antihypertensive drugs with the addition of atorvastatin at a dose of 20-30 mg per day. Groups of patients were comparable in age (p = 0.093), sex (p = 0.4319), height (p = 0.993), weight (p = 0.719), body surface area (p = 0.901), body mass index 0.669). All patients received a combination of two or three first-line antihypertensive drugs in average therapeutic daily doses. Determination of TSH content and tear production parameters according to the Schirmer test were conducted in patients. Before the beginning of treatment and after a year of observation, the patients underwent echocardiographic examination, scanning of the carotid arteries, 24-h monitoring of blood pressure with simultaneous ECG recording. Statistical processing was performed using the software package "STATISTICA 13.0" ("Statsoft", USA), license number JPZ8041382130ARCN10-J. The average content of TSH in the groups of patients with AH with euthyroidism and SH was 1.98 ± 0.82 μOD / ml and 7.12 ± 2.96 μOD / ml, (p = 0.0001), the average values of the Schirmer test 20.02 ± 8.8 mm and 8.45 ± 7.66 mm, (p = 0.0001), respectively. The critical value of the Schirmer test index is 13 mm (sensitivity 93.7 %, specificity 69.6 %, AUC 0.853; 95 % CI 0.703-0.945; p = 0.0001). In patients with AH, Schirmer test results <= 13 mm were associated with a 21.44-fold increase in the likelihood of SH (95 % CI 6.57 - 69.99; p = 0.0001). In patients with AH with a concomitant SH, unlike in patients with AH without SH, there was a probable increase in the indices of thickness of the intima-media complex (IMC) of the right common carotid artery by 8.2 % (p <0.05) and the left common carotid artery by 7.9 % (p <0.05), the size of the left atrium by 3.5 % (p <0.05), LVIDd by 3.0 % (p <0.05) and LVIDs by 2.3 % ( p <0.05), myocardial mass index by 11.1 % (p <0.05), E/E´ by 13.0 % (p <0.05), pulmonary artery pressure gradient by 6.6 % (p <0.05) compared with patients with AH without SH.
Features of the clinical course, changes in the electrical properties of the myocardium in patients with arterial hypertension of high additional risk with subclinical hypothyroidism and their correction
Keywords: субклінічний гіпотиреоз; гіпертонічна хвороба; добове моніторування ЕКГ; добове моніторування АТ; пізні потенціали передсердь; пізні потенціали шлуночків; subclinical hypothyroidism; arterial hypertension; 24-h Holter ECG monitoring; 24-h blood pressure monitoring; late atrial potentials; late ventricular potentials