Визначення оптимальної концентрації ефірної олії чебрецю в косметичному кремі для лікування захворювань шкіри - Пучкан, Любов Олександрівна; Фуклева, Лариса Анатоліївна; Романіна, Дар'я Михайлівна; Puckan, L. O.; Fukleva, L. A.; Romanina, D. M. (My University, 2022)
Мета роботи – визначити оптимальну концентрацію ефірної олії чебрецю в косметичному кремі для лікування захворювань шкіри голови в рамках проведення першого етапу розробки складу цього засобу. Матеріали та методи. Об’єктом дослідження обрано модельні мазеві композиції на вазелін-ланоліновій основі з різними концентраціями ефірної олії чебрецю. Методом дифузії в агар визначали антимікробну та протигрибкову активність зразків мазі з ефірною олією чебрецю. Методом математичного планування експерименту з певною кількістю повторень випробувань визначали достовірність впливу концентрації ефірної олії чебрецю на мікробіологічну активність. Результати та їх обговорення. Використовуючи множинний ранговий критерій Дункана, мазеві композиції з різним вмістом ефірної олії чебрецю (0,5 %, 1 %, 2 %, 3 %, 5 %, 7 %, 10 %), виготовлені на вазелін-ланоліновій основі (7 : 3), ранжували за впливом концентрації ефірної олії чебрецю на мікробіологічну активність. Як свідчать отримані результати, найкращі показники мікробіологічної активності спостерігали в зразках з вмістом ефірної олії чебрецю 10 %, 7 % та 5 %, причому активність їхніх концентрацій була приблизно однакова. З метою економії ефірної олії чебрецю вирішено зупинитись на її мінімальній концентрації (5 %), яка забезпечувала максимальний антибактеріальний ефект. Висновки. Результати досліджень дозволили констатувати достовірний вплив концентрації ефірної олії чебрецю на мікробіологічну активність мазі. Визначену оптимальну концентрацію ефірної олії чебрецю, що становить 5 %, в подальшому буде використано для розробки оптимального складу косметичного крему. Aim. To determine the optimal concentration of the thyme essential oil in the cream for the treatment of scalp diseases as part of the first stage of the development of the composition of this remedy. Materials and methods. The study object was model ointment compositions on the vaseline-lanolin base with different concentrations of the thyme essential oil. The antimicrobial and antifungal activities of the essential oil components were determined in the microbiological studies using agar diffusion. The reliability of the effect of the concentration of the thyme essential oil on the microbiological activity was determined by the method of mathematical planning of the experiment with a repeated number of tests. Results and discussion. Using Duncan’s multiple rank test, the ointment compositions with different content of the thyme essential oil (0,5 %, 1 %, 2 %, 3 %, 5 %, 7 %, 10 %) made on a vaseline-lanolin base (7 : 3) were ranked by the effect of the concentration of the thyme essential oil on the microbiological activity. According to the results obtained, the best indicators of the microbiological activity were observed in the samples containing 10 %, 7 % and 5 % thyme essential oil, and they had practically the same activity of their concentrations. In order to save the thyme essential oil, it was decided to focus on its minimum concentration (5 %), which provided the maximum antibacterial effect. Conclusions. The results of the studies allowed us to state the reliable effect of the concentration of the thyme essential oil on the microbiological activity of the ointment. The optimal concentration of the thyme essential oil, which is 5 %, has been determined. It will be used in the future to develop the optimal composition of a cosmetic cream.
Determination of the optimal concentration of the thyme essential oil in a cosmetic cream for the treatment of skin diseases
Пучкан Л. О. - http://orcid.org/0000-0003-4338-6268; Фуклева Л. А. - http://orcid.org/0000-0002-2930-0619.
Keywords: захворювання; шкіра голови; ефірна олія чебрецю звичайного; мікробіологічні дослідження; diseases; scalp; Thyme essential oil; microbiological studies