Варіабельність артеріальної гіпертонії як додатковий внесок у серцево-судинний ризик при фібриляції передсердь - Доценко, Микола Якович; Герасименко, Лариса Вікторівна; Шехунова, Ірина Олександрівна; Боєв, С. С.; Молодан, О. В.; Малиновська, О. Я.; Яценко, Олег Вадимович; Dotsenko, N. Ya.; Herasymenko, L. V.; Shekhunova, I. A.; Boev, S. S.; Molodan, А. V.; et al. (My University, 2021)
У статті представлений огляд літератури, присвячений ролі артеріальної гіпертензії в механізмах формування фібриляції передсердь, взаємозв'язок яких збільшує ризик виникнення серцево-судних захворювань та летальності. Показано важливість урахування підвищеної варіабельності артеріального тиску у розвитку ураження органів-мішеній та несприятливих сердечно-судинних подій. Висвітлено підходи до вибору антигіпертензивної терапії у пацієнтів з артеріальною гіпертензією та фібриляцією передсердь. Встановлено, що зниження варіабельності артеріального тиску може бути додано в якості однієї з найважливіших стратегій в терапії артеріальної гіпертензії та фібриляції передсердь. The article presents a review of the literature on the role of hypertension in the mechanisms of atrial fibrillation, the relationship between which increases the risk of cardiovascular disease and mortality. The importance of taking into account the increased variability of BP in the development of target organ damage and adverse cardiovascular events is shown. Approaches to the choice of antihypertensive therapy in patients with hypertension and atrial fibrillation have been identified. It has been found that reducing BP variability can be added as one of the most important strategies in the treatment of hypertension and atrial fibrillation.
Variability of arterial hypertension as an additional factor to cardiovascular risk in atrial fibrillation
Keywords: варіабельність артеріального тиску; артеріальна гіпертензія; фібриляція передсердь; blood pressure variability; аrterial hypertension; atrial fibrillation