Патогенетичні механізми ушкодження головного мозку за умов дії вибухової хвилі - Козлова, Юлія Василівна; Kozlova, Yu. V. (My University, 2025)
Експериментальні дослідження проведені на статевозрілих 345 щурах самцях лінії Wistar масою 220-270 г, що утримувались в стандартних умовах віварію Дніпровського державного медичного університету (ДДМУ). У приміщенні з щурами підтримувалась стала температура повітря в межах 20-25 0С, вологість в межах 50-60 %. Добовий цикл світло : темрява був 12:12 годин. Їжу та воду надавали ad libidum Усіх тварин годували комерційними кукурудзяними та пшеничними гранулами, що були однаковими за складом та кількістю. Для пиття використовували воду з під крану. Відповідно до задач дослідження тварин розподіляли на такі групи експериментальну (Експ) n=136, яким після наркотизації галотаном (Halothan Hoechst AG, Німеччина) та м’якої фіксації відтворювали експериментальну ВІТГМ, контрольну (Контр) n=123, тварин якої піддавали лише впливу наркозу та м’якій фіксації, та 5 інтактну (Інт) n=86, тварин якої не піддавали жодному впливу патологічних факторів. Моделювання ВІТГМ, дослідження поведінки та пам’яті, морфологічні дослідження проведені у лабораторіях кафедри Патологічної анатомії, судової медицини та патологічної фізіології ДДМУ, біохімічні дослідження проведено на кафедрі біохімії та медичної хімії ДДМУ, дослідження біометалів головного мозку проведено у лабораторії судово-медичної експертизи КЗ «ДОБСМЕ» м. Дніпро. Experimental studies were carried out on sexually mature 345 male Wistar rats weighing 220-270 g, which were kept in standard conditions of the Dnipro State Medical University (DSMU) vivarium. The room with the rats was kept at a constant air temperature of 20-25 0C and humidity of 50-60%. The daily light-dark cycle was 12:12 hours. Food and water were provided ad libitum All animals were fed commercial corn and wheat pellets of the same composition and quantity. Tap water was used for drinking. In accordance with the objectives of the study, animals were divided into the following groups: experimental (Exp) n=136, which after anesthesia with halothane (Halothan Hoechst AG, Germany) and soft fixation were subjected to experimental blast-induced traumatic brain injury (bTBI), sham (Sh) n=123, which were subjected only to anesthesia and soft fixation, and 5 intact (Int) n=86, which were not exposed to any pathological factors. The simulation of bTBI, behavioral and memory studies, morphological studies were conducted in the laboratories of the Pathological Anatomy, Forensic Medicine and Pathological Physiology Department of DSMU, biochemical studies were conducted at the Biochemistry and Medical Chemistry Department of DSMU, and the study of brain biometals was conducted in the laboratory of forensic medicine of the Dnipropetrovs'k Regional Bureau of Forensic Medical Expertise of the Dnipropetrovsk Regional Council, Dnipro.
Pathogenetic mechanisms of brain damage under blast wave action
Keywords: вибухова травма; експериментальна модель; щур; головний мозок; когнітивна функція; рухова активність; орієнтовно-дослідницька діяльність; емоційний стан; електрошкірна стимуляція; біометали; оксидативний стрес; нейротрофічний фактор; ультраструктура; цифрова морфометрія; матриксна металопротеїназа-2; blast-induced injury; experimental model; rat; braine; cognitive function; motor activity; orientational/research activity; emotional state; electrocutaneous stimulation; biometals; oxidative stress; neurotrophic factor; ultrastructure; digital morphometry; matrix metalloproteinase-2