Оптимізація проведення фізичної реабілітації при вродженій клишоногості - Головаха, Максим Леонідович; Головаха, М. Л.; Golovakha, M. L. (Харк. нац. пед. ун-т ім. Г. С. Сковороди, 2013)
Метою дослідження було поліпшення результатів лікування дітей з типовою формою вродженої клишоногості за рахунок оптимізації проведення фізичної реабілітації. Дослідження передбачало вирішення наступних завдань: скласти алгоритм роботи з дитиною, обґрунтувати основи проведення фізичної реабілітації, вивчити її вплив, розробити основи впровадження та оптимізації фізичної реабілітації дітей з вродженою клишоногістю. У процесі дослідження були задіяні 62 дитини з типовою формою вродженої клишоногості: основна група (n=42), група порівняння (n=42). Вік дітей від 4 років до 7 років. Фізична реабілітація була логічним продовженням лікування. Аналіз оптимізації проводився за результатами клінічного обстеження, рентгенометричних даних і показників функціональних методів досліджень. Порівняльний аналіз результатів проведення фізичної реабілітації дітей з вродженою клишоногістю в обох групах показав тенденцію більш виражених позитивних змін у дітей основної групи за всіма параметрами. Целью исследования было улучшение результатов лечения детей с типичной формой врожденной косолапости за счет оптимизации проведения физической реабилитации. Исследование предусматривало решение следующих задач: составить алгоритм работы с ребенком, обосновать основы проведения физической реабилитации, изучить ее влияние, разработать основы внедрения и оптимизации физической реабилитации детей с врожденной косолапостью. В процессе исследования были задействованы 62 ребенка с типичной формой врожденной косолапости: основная группа (n=42), группа сравнения (n=42). Возраст детей от 4 лет до 7 лет. Физическая реабилитация была логическим продолжением лечения. Анализ оптимизации проводился по результатам клинического обследования, рентгенометрическим данным и показателям функциональных методов исследований. Сравнительный анализ результатов проведения физической реабилитации детей с врожденной косолапостью в обеих группах показал тенденцию более выраженных положительных изменений у детей основной группы по всем параметрам. The aim of the study was to improve the results of treatment of children with typical form of congenital clubfoot by optimizing of physical rehabilitation. The study included the following objectives: to make the algorithm work with the child, to justify the basis of physical rehabilitation, to study its effects, to develop a framework of implementation and optimization of the physical rehabilitation of children with congenital clubfoot. In the course of the study were 62 children involved with the typical form of congenital clubfoot: the main group (n = 42) and control group (n = 42). Age children from 4 years to 7 years. Physical rehabilitation was a logical continuation of treatment. Optimization analysis was performed by clinical examination, radiometric data and indicators of functional methods of research. Comparative analysis of the results of the physical rehabilitation of children with congenital clubfoot in both groups showed a trend more pronounced positive changes in children the main group in all respects.
Оптимизация проведения физической реабилитации при врожденной косолапости
Optimization of physical rehabilitation in congenital clubfoot
Keywords: клишоногість; фізична реабілітація; оптимізація; діти; косолапость; физическая реабилитация; оптимизация; дети; clubfoot; physical rehabilitation; optimization; children