Історичні аспекти розвитку медичного страхування в Україні - Ходаківська, В. П.; Котвіцька, А. А.; Коробова, Є. С.; Пастухова, О. А. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Висвітлено основні історичні етапи становлення та розвитку вітчизняного медичного страхування як ефективної складової соціального захисту населення. Охарактеризовано основні джерела фінансування системи медичного страхування на кожному етапі розвитку. Зазначено характерні особливості та значення етапів розвитку медичного страхування. Відображено хронологічну послідовність визначних подій встановлених етапів розвитку. Отражены основные исторические этапы становления и развития отечественного страхования как эффективной составляющей социальной защиты населения. Охарактеризованы основные источники финансирования системы медицинского страхования на каждом этапе развития. Указаны характерные особенности и значение этапов развития медицинского страхования. Отражена хронологическая последовательность значимых событий установленных этапов развития. In the article the main historical stages of the development of domestic insurance as an effective component of social protection were reﬂected. The major ﬁnancing sources of the system of health insurance were characterized at every stage of development. Characteristics and signiﬁcance of the development stages of ﬁnancing of health insurance were identiﬁed. The chronological sequence of major events of determined stages of development was shown.
Keywords: медичне страхування; страхова медицина; страхові внески; лікарняна каса; джерела фінансування; медицинское страхование; страховая медицина; страховые взносы; больничная касса; источники финансирования; medical insurance; insurance medicine; insurance premiums; hospital cash; sources of funding