Ендоскопічні інтервенційні методи лікування хворих на хронічний панкреатит - Діденко, Е. В.; Ткачов, В. С.; Стешенко, Андрій Олександрович (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. Питання адекватного вибору методики та тактики лікування хворих на ускладнений хронічний панкреатит залишаються дискусійними. Ендоскопічні методи лікування пацієнтів з хронічним панкреатитом покращують якість життя, мають низьку частоту ускладнень. Іноді ендоскопічна процедура виконується як підготовка до хірургічної операції. В останні роки відзначається зростання кількості хворих з кістами підшлункової залози, що пов'язано з ростом захворюваності на гострий і хронічний панкреатит. Мета дослідження. Оцінити ефективність ендоскопічних способів лікування хронічного панкреатиту. Матеріал і методи. Результати (до 2-х років) оцінювалися в трьох групах пацієнтів (n = 24). До групи А (n = 5) включені пацієнти яким виконувалася ендоскопічна цистодуоденостомія, в групу В (n = 13) включені пацієнти яким виконано стентування головної панкреатичної протоки (ГПП) прямими пластиковими стентами 5-7 Fr в діаметрі і довжиною від 5 до 12 см. До групи С (n = 6) включені пацієнти з хронічним панкреатитом в поєднанні з аденомою великого дуоденального сосочка; цим пацієнтам виконувалася ендоскопічна папіллектомія і стентування ГПП. Усі хворі були обстеженні з використанням комп’ютерної томографії, магнітнорезонансної холангіопанкреатографії, ультразвукового дослідження, IgG, визначення рівня ендогенного інсуліну, С-пептиду, онкомаркеру CA 19-9, панкреатичної еластази-1 у калі, якість життя оцінювалась за допомогою опитувальників EORTC C-30, QLQ PAN-28.
Keywords: тези доповідей