Звичний аборт: дискусійні питання етіології та патогенезу - Кривопустов, О. С.; Кривопустов, А. С.; Kryvopustov, O. S. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
У вітчизняній літературі використовується термін «звичний аборт» (ЗА) або «звичний викидень», що визначається як наслідок двох чи більше вагітностей поспіль, котрі завершились викиднем. У сучасній іноземній літературі «звичний аборт» визначається як 3 викидні до 20 тижня вагітності й не включає позаматкову, молярну та біохімічну вагітності. Рецидивуючий мимовільний викидень, за даними останніх досліджень, стосується 1–2% усіх жінок репродуктивного віку, які хочуть завагітніти. З метою узагальнити доступні літературні джерела, котрі стосуються досліджень етіології та патогенезу звичного аборту, вивчили й проаналізували наукову літературу за останні п’ять років. Використали методи оглядового, системного та контент-аналізу. Встановили сучасні погляди на етіологію та патогенез звичного аборту, а саме: акцентували увагу на таких чинниках ризику, як генетичні порушення, анатомічні аномалії, ендокринна патологія, інфекційні фактори, аутоімунні та імунні порушення. Відзначено роль прогестерону та висвітлено значення генного поліморфізму в етіології та патогенезі звичного аборту. В отечественной литературе используется термин «привычный аборт» (ПА) или «привычный выкидыш», который определяется как последствие двух или более беременностей подряд, закончившихся выкидышем. В современной зарубежной литературе «привычный аборт» определяется как 3 выкидыша до 20 недели беременности и не включает внематочную, молярную и биохимическую беременности. Рецидивирующий непроизвольный выкидыш, по данным последних исследований, касается 1–2% всех женщин репродуктивного возраста, желающих забеременеть. С целью обобщить доступные литературные источники, включающие исследования этиологии и патогенеза привычного аборта, изучили и проанализировали научную литературу за последние пять лет. Использовали методы обзорного, системного и контент-анализа. Установили современные взгляды на этиологию и патогенез привычного аборта. Акцентировали внимание на таких факторах риска, как генетические нарушения, анатомические аномалии, эндокринная патология, инфекционные факторы, аутоиммунные и иммунные нарушения. Указана роль прогестерона и описано значение генного полиморфизма в этиологии и патогенезе привычного аборта. Aim. We have studied and analyzed the available scientific sources over the past five years in order to systematize the available literature of recent years about research regarding recurrent spontaneous miscarriage. Methods. During this studying we used methods of observation, systematization and content analysis. Results. Modern views on etiology and pathogenesis of recurrent spontaneous miscarriage, in particular were presented in the article. Attention is focused on risk factors such as genetic disorders, anatomical abnormalities, endocrine pathology, infectious agents, autoimmune and immune disorders. Conclusions. Our research iindicated role of progesterone and highlighted importance of genetic polymorphisms in the etiology and pathogenesis of recurrent spontaneous miscarriage.
Привычный аборт: дискуссионные вопросы этиологии и патогенеза
Recurrent spontaneous miscarriage: controversies in etiology and pathogenesis
Keywords: звичний аборт; поліморфізм генетичний; рецептори прогестерону; привычный аборт; полиморфизм генетический; рецепторы прогестерона; Abortion Habitual; Genetic Polymorphism; Progesterone Receptors