Особливості гістогенезу брижового лімфатичного вузла людини в першій половині пренатального періоду онтогенезу - Дуб, М. І.; Алієва, Олена Геннадіївна; Сидорова, І. В.; Потоцька, Олена Іванівна; Дуб, М. И.; Алиева, Е. Г.; Сидорова, И. В.; Потоцкая, Е. И.; Dub, M. I.; Aliyeva, E. G.; Sidorova, I. V.; Pototskaya, E. I. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Виконано гістологічне дослідження ранніх стадій розвитку брижового лімфатичного вузла людини на 23 брижах ембріонів і плодів людини 8–20 тижнів внутрішньоутробного розвитку. Встановлено, що розвиток брижових лімфатичних вузлів людини безпосередньо пов’язаний з розвитком кровоносних судин брижі. На основі результатів дослідження вважаємо можливим виділити наступні етапи в гістогенезі брижового лімфатичного вузла в першій половині внутрішньоутробного періоду онтогенезу: закладання та диференціювання структурних ланок судинного русла (8–10 тижні внутрішньоутробного розвитку), формування закладень із гемо- та лімфопоетичних клітин (11–12 тиждень), диференціювання структур закладок та зменшення мієлопоезу (13–14 тиждень), диференціювання структурних зон закладень лімфатичних вузлів брижі (з 15 тижня внутрішньоутробного розвитку). Проведено гистологическое исследование ранних стадий развития брыжеечного лимфатического узла человека на 23 брыжейках эмбрионов и плодов человека 8–20 недель внутриутробного развития. Установлено, что развитие брыжеечных лимфатических узлов человека непосредственно связано с развитием кровеносных сосудов брыжейки. На основании результатов исследования считаем возможным выделить следующие этапы в гистогенезе брыжеечного лимфатического узла в первой половине внутриутробного периода онтогенеза: закладка и дифференцировка структурных звеньев сосудистого русла (8–10 недели внутриутробного развития), формирование закладок из гемо- и лимфопоэтических клеток (11–12 недели), дифференцировка структур закладок и сокращение миелопоэза (13–14 недели), дифференцировка структурных зон закладок лимфатических узлов брыжейки (с 15 недели внутриутробного развития). Histological study of the early stages of the human mesenteric lymph nodes development was carried out in the mesentery of 23 human embryos and fetuses on the 8-20 weeks of fetal development. It was established that the development of the human mesenteric lymph node is directly associated primarily with the development of the mesentery blood vessels. Based on the results of the study we may identify the following stages in the histogenesis of the mesenteric lymph node in the ﬁrst half of the prenatal period of the ontogeny: formation and differentiation of the structural units of the mesentery vascular network (8-10 week of fetal development); forming of hemo- and lymphopoietic cells clusters – lymph node germs (11-12 weeks), differentiation of the lymph node germs structures and reduce of the myelopoiesis (13-14 weeks), differentiation of structural zones of the mesenteric lymph node germs lymph (from the 15 weeks of fetal development).
Особенности гистогенеза брыжеечного лимфатического узла человека в первой половине пренатального периода онтогенеза
The features of the human mesenteric lymph node histogenesis in the ﬁrst half of the prenatal period of ontogenesis
Keywords: брижовий лімфатичний вузол; брижа; ембріогенез; брыжеечный лимфатический узел; брыжейка; эмбриогенез; mesenteric lymph node; mesentery; embryogenesis