Удосконалення програм підготовки лікарів загальної практики з питань планування сім’ї - Авраменко, Наталія Вікторівна; Авраменко, Н. В.; Avramenko, N. V. (Національна медична академія післядипломної освіти ім. П. Л. Шупика, 2014)
Лікарі сімейної медицини та загальної практики повинні добре знати питання планування сім’ї. Непланована вагітність, незважаючи на значні зусилля служб планування сім’ї щодо ниження її показників, залишається однією з актуальних проблем. Не дивлячись на те що рівень абортів за останнє десятиліття в Україні знизився, він залишається достатньо високим. На думку автора, основну частину навчального процесу необхідно приділити питанням сучасної та майбутньої контрацепції, методам контрацепції відповідно до періодів життя, невідкладній контрацепції. На практичних заняттях особливу увагу необхідно приділити консультуванню з питань планування сім’ї, вирішенню ситуаційних завдань та підбору методів контрацепції для кожної конкретної сім’ї. Врачи семейной медицины–общей практики должны знать вопросы планирования семьи. Незапланированная беременность, невзирая на значительные усилия службы планирования семьи для снижения ее показателей, остается одной из самых актуальных проблем. Несмотря на то что уровень абортов за последнее десятилетие в Украине снизился, он остается достаточно высоким. По мнению автора, основную часть учебного процесса необходимо уделить вопросам современной и будущей контрацепции, контрацепции в зависимости от периодов жизни, неотложной контрацепции. На практических занятиях особое внимание необходимо уделить консультированию по вопросам планирования семьи, решению ситуационных задач и подбору метода контрацепции. Doctors of family medicine and General practice must know issues of family planning. Unplanned pregnancy, despite the considerable efforts of family planning services to reduce it remains one of the most pressing problems. Despite the fact that the level of abortions over the last decade in Ukraine has decreased, it remains high. According to the author, the main part of the educational process should be paid to the issues of modern and future contraception, contraceptive depending on the periods of life, emergency contraception. In practical classes, special attention should be given counselling on family planning, situational tasks and selection of a contraceptive method.
Усовершенствование программ подготовки врачей общей практики по вопросам планирования семьи
Improvement of training programs general practitioners on family planning
Keywords: програми; удосконалення; лікарі; підготовка; планування сім’ї; программы; усовершенствование; врачи; подготовка; планирование семьи; software; improvement; doctors; training; family planning