Якісний та кількісний вміст жирних кислот у насінні Plantago major L. флори України - Хортецька, Тая Володимирівна; Єренко, Олена Костянтинівна; Малюгіна, Олена Олександрівна; Смойловська, Галина Павлівна (My University, 2020)
Подорожник великий (Plantago major L., Plantaginaceae) – широко розповсюджена по всьому світу лікарська рослина, відома людині з давніх часів. Фармакологічна активність екстрактів з рослинної сировини Plantago major L. пов’язана зі вмістом широкого спектру біологічно активних речовин, серед яких флавоноїди та інші фенольні сполуки, каротиноїди, іридоїди, полісахариди, альфа-токоферол, вітаміни групи В, С, мікроелементи. Ряд науковців вказують на високий вміст у Plantago major L. жирних кислот. Жирні кислоти – незамінні фактори живлення організму людини. Вони беруть участь в обміні вітамінів і жирів, є структурними компонентами фосфоліпідів, виявляють антисклеротичну активність та є джерелом енергії [1]. Жирні кислоти розділяють на насичені та ненасичені. Зважаючи на високе значення лікарської рослинної сировини, що містить ненасичені жирні кислоти та недостатність даних щодо жирнокислотного складу рослинної сировини подорожника великого флори України, визначення якісного складу та кількісного вмісту жирних кислот у насінні Plantago major L. має велике наукове і практичне значення.