Особливості перебігу гестації жінок з порушеннями психоемоційного стану, які обмовлені тривожністю - Сюсюка, Володимир Григорович; Першина, В. Д.; Смаровоз, О. О. (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Вступ Під час вагітності особистість жінки змінюється на фізіологічному, когнітивному, емоційному, поведінковому, екзистенціально-стенціальному рівні [Купченко В.Є., 2007]. Певні психологічні розлади (значні коливання настрою, схильність до занепокоєння, тривожність, надчутливість до стресогенних ситуацій, нервозність, психосоматичні та особистісні розлади, негативне ставлення до сексуальності, закритість у сприйнятті нового досвіду) значно погіршують і перебіг вагітності, та є додатковим чинником її патології [Аніщенко О.О., 2010]. Емоційний стан матері під час вагітності значно впливає не тільки на перебіг вагітності та пологів, а й подальше ставлення до дитини і себе, формує материнську поведінку [Купченко В.Є., 2007]. Під час вагітності спостерігається високий відсоток жінок з підвищеною тривожністю, емоційною нестабільністю, підозрілістю [Райгородский Д.Я., 2013]. Тривожність та депресія є поширеними, але часто нерозпізнаними станами, які ведуть до негативних наслідків для здоров'я жінки та плода [Перова Е. І. Та співавт., 2013]. Мета роботи – оцінити частоту та структуру ускладнень гестації жінок з порушеннями психоемоційного стану, які обмовлені тривожністю. Контингент обстежених і методи дослідження Обстежено 94 вагітних, які перебували на обліку у жіночих консультаціях м. Запоріжжя. Рівень тривожності оцінювали за шкалою Спілбергера - Ханіна у ІІ та ІІІ триместрах. Групи дослідження, були розділені в залежності від рівня ситуативної тривожності (СТ), яка є проявом так званої емоційної реакції на стресову ситуацію та характеризується суб’єктивно пережитими емоціями. До основної групи включені 62 вагітні з середнім та високим рівнем СТ, а до групи порівняння увійшли 32 вагітні з низьким рівнем СТ. Середній показник терміну обстеження та віку вагітних був статистично не достовірним (p > 0,05) в групах дослідження. Варіаційно-статистична обробка результатів здійснювалась з використанням ліцензованих стандартних пакетів прикладних програм багатовимірного статистичного аналізу “STATISTICA 6.0” (ліцензійний номер AXXR712D833214FAN5).
Keywords: тези доповідей