Вивчення інформаційного професійного поля спеціалістів фармації - Ткаченко, Наталя Олександрівна; Ткаченко, Н. А.; Tkachenko, N. O. (ЗДМУ, 2014)
Різноманітні складові професіоналізму формують соціальну відповідальність провізора у сучасних умовах. Періодичні професійно орієнтовані видання та науково-практичні заходи є невід’ємною частиною цього процесу. З метою визначення джерел інформаційного забезпечення працівників аптечних закладів південно-східного регіону України вивчили основні джерела професійної інформації, частоту їх використання і направленість методом анкетування 147 респондентів. Виявили, що спеціалісти приділяють дуже мало уваги вітчизняним науковим періодичним виданням, що є фаховими. Недоліком процесу ознайомлення провізорів з інноваційними пошуками та досягненнями науковців у галузі фармації є те, що тільки 20% спеціалістів фармації різних рівнів управління протягом практичної діяльності працюють із матеріалами науково-практичних конференцій. Це свідчить про відсутність мотивації до самоосвіти спеціалістів, необхідність визначення основних чинників мотивації до підвищення свого професіоналізму. Разнообразные составляющие профессионализма формируют социальную ответственность провизора в современных условиях. Периодические профессионально ориентированные издания и научно-практические мероприятия являются неотъемлемой частью этого процесса. С целью определения источников информационного обеспечения работников аптечных заведений юго-восточного региона Украины изучены основные источники профессиональной информации, частота их использования и направленность методом анкетирования 147 респондентов. Установлено, что специалисты уделяют незначительное внимание отечественным научным периодическим специализированным изданиям. Недостатком процесса ознакомления провизоров с инновационными поисками и достижениями ученых в области фармации является то, что только 20% специалистов фармации разных уровней управления в ходе практической деятельности работают с материалами научно-практических конференций. Это свидетельствует об отсутствии у специалистов мотивации к самообразованию, о необходимости определения мотивационных факторов в повышении профессионализма. Aim. Various components of professionalism form social responsibility of pharmacist in modern conditions. Professionally oriented periodical publications, scientiﬁ c and practical activities are an integral part of this process. Methods and results. Main sources of professional information, the frequency of its use and orientation have been studied by surveying 147 respondents in order to identify sources of informational support of pharmacy workers in South-Eastern region of Ukraine. It has been found that the experts pay minor attention to the domestic scientiﬁ c periodical specialized publications. The disadvantage of the process of pharmacists’ review with innovative search and achievements of scientists in the ﬁ eld of pharmacy is that only 20% of pharmacy specialists at various levels of management in the course of their practical activities work with the materials of scientiﬁ c practical conferences. Conclusion. This attests the lack of motivation among specialists to educate themselves during the process and it requires the deﬁ nition of motivational factors in increasing their professionalism.
Изучение информационного профессионального поля специалистов фармации
The study of informational professional ﬁeld of pharmacy specialists
Keywords: соціальна відповідальність; провізор; фахові видання; неперервна фармацевтична освіта; социальная ответственность; провизор; специализированные издания; непрерывное фармацевтическое образование; Social Responsible; Pharmacists; Journal Article; Continuing Pharmacy Education