Кількісне визначення зопіклону у таблетках «Сонован» методом спектрофотометрії - Загородній, Святослав Леонідович; Васюк, Світлана Олександрівна; Загородний, С. Л.; Васюк, С. А.; Zagorodniy, S. L.; Vasyuk, S. O. (ЗДМУ, 2014)
Розробили нову спектрофотометричну методику кількісного визначення зопіклону на основі його взаємодії з бромтимоловим синім у середовищі ацетону й вимірюванні абсорбції продукту реакції у видимій ділянці спектра при довжині хвилі 400 нм. Методика, яку пропонуємо, застосована для кількісного визначення зопіклону у лікарській формі – таблетках «Сонован». Визначили основні валідаційні характеристики за Державною фармакопеєю України. За експериментальними даними, методика може бути коректно відтворена та придатна для використання в лабораторіях Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів, а також ВТК хіміко-фармацевтичних підприємств і криміналістичних лабораторіях. Разработана новая спектрофотометрическая методика количественного определения зопиклона по реакции его взаимодействия с бромтимоловым синим в среде ацетона и измерении абсорбции продукта реакции в видимой области спектра при длине волны 400 нм. Предложенная методика применена для количественного определения зопиклона в лекарственной форме – таблетках «Сонован». Определены основные валидационные характеристики по Государственной фармакопее Украины. Согласно экспериментальным данным, методика может быть корректно воспроизведена и пригодна для использования в лабораториях Государственной инспекции по контролю качества лекарственных средств, а также ОТК химико-фармацевтических предприятий и криминалистических лабораториях. Aim. A new spectrophotometric method of assay zopiclone based on its interaction with bromtymol blue in acetone solution and measuring the absorption of the reaction product in the visible spectrum at a wavelength of 400 nm. Methods and results. The method used to quantify dimedrol in dosage forms - tablets «Sonovan». The basic characteristics validated by the State Pharmacopoeia of Ukraine. Conclusion. According to the obtained experimental data, the technique can be correctly reproduced and is suitable for use in pharmaceutical and forensic analytical laboratories.
Количественное определение зопиклона в таблетках «Сонован» методом спектрофотометрии
Quantitative determination of zopiclone tablets «Sonovan» by spectrophotometry
Keywords: спектрофотометрія; зопіклон; бромтимоловий синій; кількісне визначення; спектрофотометрия; зопиклон; бромтимоловый синий; количественное определение; Spectrophotometry; Zopiclone; Bromothymol blue; Quantifi cation