Особливості лікування базальноклітинної карциноми в щелепно-лицевій ділянці - Маланчук, В. А.; Сидоряко, Андрій Вікторович; Мосєйко, Олександр Олексійович; Манухіна, Олеся Миколаївна; Malanchuk, V. A.; Sіdoryako, A. V.; Moseyko, O. O.; Manukhinа, O. M. (My University, 2024)
За статистичними даними ВООЗ, за останнє століття рівень захворюваності та смертності від онкопатології перемістився з десятого на друге місце. Однією з найпоширеніших пухлин щелепно-лицевої ділянки є базаліома (рак базальноклітинного шару шкіри БКК). БКК (Cr in site) — злоякісна пухлина шкіри з епідермальних клітин базального шару. Мета дослідження – підвищення ефективності лікування БКК шкіри щелепно-лицевої ділянки за рахунок поєднання консервативних і хірургічних методів лікування. Дослідження проводили на базі кафедри стоматології післядипломної освіти Навчальнонаукового інституту післядипломної освіти Запорізького державного медико-фармацевтичного університету. У дослідженні взяли участь 40 пацієнтів, яким проводили лікування БКК щелепно-лицевої ділянки. Хворі були розподілені на 2 групи: у першій (20 осіб) лікування виконували консервативним методом за допомогою хіміотерапевтичного засобу для місцевого застосування; у другій (20 осіб) хірургічно видаляли новоутвір. Результати спостереження пролікованих хворих показали, що консервативне лікування не дає 100% гарантії на повноцінне вилікування пухлини. Ефективність цього препарату впливає тільки на поверхневі вузлові базаліоми без ознак виразкування. Поверхневі вузлові форми БКК у І групі мали позитивну динаміку лікування, 60 % хворих уникали хірургічного втручання. Усі БКК, які належать до виразкових форм (аденоїдного, інфільтративного, нодулярного підтипу) потребують хірургічного видалення в усіх випадках і не підлягають консервативному лікуванню. According to WHO statistics, over the last century, the level of morbidity and mortality from oncology has moved from the tenth to the second place. One of the most common tumors of the maxillofacial region is basal cell carcinoma (cancer of the basal cell layer of the skin). Basal cell carcinoma (Cr in site) is a malignant tumor of the skin from epidermal cells of the basal layer. The aim of the study was to improve the effectiveness of treatment of basal cell carcinoma of the maxillofacial skin by combining conservative and surgical treatment methods. The study was conducted on the basis of the Department of Postgraduate Stomatology of the Educational and Scientific Institute of Postgraduate Education "Zaporizhzhia State Medical and Pharmaceutical University". The study involved 40 patients treated for basal cell tumors of the maxillofacial region. The patients were divided into 2 groups: in the first group (20 people), the treatment was carried out by a conservative method, using a chemotherapeutic agent for local application; in the second (20 people) surgical removal of the neoplasm. The results of observation of the treated patients showed that conservative treatment does not give a 100% guarantee of a complete cure of the tumor. The effectiveness of this drug affects only superficial nodular basal cell carcinomas without signs of forging. Superficial nodular forms of basal cell carcinomas in group I had positive treatment dynamics and 60% of patients avoided surgical intervention. All basal cell carcinomas that belong to the ulcerative forms (adenoid, infiltrative, nodular subtype) are subject to surgical removal in all cases and are not subject to conservative treatment.
Treatment peculiarities of basal cell carcinoma of the face
Keywords: базальноклітинна карцинома; щелепно-лицева ділянка; видалення пухлин; консервативне лікування; basal cell carcinoma; maxillofacial region; tumor removal; conservative treatment