Структурно-функціональний стан артерій та добові величини артеріального тиску під впливом комплексної антигіпертензивної терапії з тіотриазоліном у хворих на гіпертонічну хворобу - Доценко, Сергій Якович; Шеховцева, Тамара Григорівна; Кулинич, Олексій Валерійович; Сичов, Роман Олександрович; Чорна, Інна Володимирівна (Запорізький державний медичний університет, 2010)
У 76 хворих на гіпертонічну хворобу виявлено тісний зв’язок між показниками ауторегуляції кровотоку передпліччя й жорсткістю артерій еластичного та м’язового типів з добовими типами профілю й величинами артеріального тиску. Залучення тіотриазоліну до комбінованої антигіпертензивної терапії амлодипіном з лозартаном позитивно впливає на структурно-функціональні порушення з боку артерій і добові величини артеріального тиску. У 76 больных гипертонической болезнью выявлена тесная связь между показателями ауторегуляции кровотока предплечья и жесткостью артерий эластического и мышечного типа с суточным профилем и величинами артериального давления. Включение тиотриазолина в комбинированную антигипертензивную терапию амлодипином с лозартаном оказывает положительное влияние на структурно-функциональные нарушения со стороны артерий и суточные величины артериального давления. In 76 hypertensive patients a close relationship between the indexes of forearm blood fl ow autoregulation and the stiffness of elastic and muscular arteries with circadian profi le and daily values of blood pressure was revealed. Inclusion of thiotriazolin in combined antihypertensive therapy with amlodipine and losartan had positive impact on the structural and functional arterial disorders, daily values of blood pressure.
Keywords: ауторегуляція кровотоку; жорсткість артерій; добовий моніторинг артеріального тиску; артеріальна гіпертензія; ауторегуляция кровотока; жесткость артерий; суточный мониторинг артериального давления; артериальная гипертензия; blood fl ow autoregulation; arterial stiffness; daily monitoring of blood pressure; hypertension