Синтез, фізико-хімічні та біологічні властивості N- і S-заміщених моно- і біциклічних азагетероциклів - Шевченко, Інна Миколаївна; Shevchenko, I. N. (Запоріз. держ. мед. ун-т, 1999)
Розроблені препаративні методи синтезу похідних 5-тіо-, 5-карбоксиалкілтіо-, 5-гетерилтіо-, 1,2,4-триазоло(3,4-в)-тіазол-3(2Н)-онів. Одержано 94 сполуки, з яких 80 неописаних раніше в літературі. На основі квантово-механічних розрахунків за методом Парізера-Парра-Попла спрогнозована направленість реакції алкілювання 1,2,4-триазолін-5-тіонів. Проведено цілеспрямований синтез біологічно активних сполук серед 3-моно- і 3,4-дизаміщених 1,2,4-триазолін-5-тіонів. Структура синтезованих сполук підтверджена зустрічним синтезом, даними елементного аналізу, УФ-, ІЧ-спектроскопією, мас-спектрометрією, а їх індивідуальність - методами тонкошарової хроматографії. Для доклінічних досліджень рекомендована калієва сіль 3-(4-піридил)-1,2,4-триазоліл-5-меркаптооцгової кислоти, яка проявляє високу антиаритмічну дію. Preparative methods for synthesis of 5-thio-, 5-carboxyalthio-, 1,2,4-triasol(3,4-b)-thiasole-3(2M)-onov derivatives have been worked out. We have got 80 (non-informed in literature previously) compounds on the basis of quantum-chemical estimates by Parizer-Parral-Paple method and prognosticated the direction of 1,2,4-triasoline-5-thiones alkylation reaction. The purposeful synthesis of biologically active compounds among 3-mono- and 3,4-disubstituted 1,2,4-triasoline-5-thiones have been performed. The structure of the synthesized compounds was confirmed by counter syntheses, elemental analyses data, UV-, IR-spectroscopy, mass spectrometry and their individuality - by thin layer chromatography methods. Potassium salt 3-(4-pyridil)-1,2,4-triasolil-5-mercaptoacetic acid having a high antiarrythmia activity was recommended for preclinical investigation.
Synthesis, physical-chemical and biological properties of N- and S-substituted mono- and bicyclic azaheterocycles
Keywords: 5-тіо-1,2,4-триазол; алкілювання; спектральні характеристики; фармакологічні дослідження; синтез; 5-тио-1,2,4-триазол; алкилирование; спектральные характеристики; фармакологические исследования; synthesis; 5-thio-1,2,4-triasol; alkylation; spectral characteristics; pharmacological studies