Динаміка ядерно-цитоплазматичного відношення кардіоміоцитів у серці щурів в ранньому постнатальному періоді в нормі та експерименті - Чернявський, Артур Валерійович; Чернявский, А. В.; Cherniavskyi, A. V. (Вінницький національний медичний університет ім. М. І. Пирогова, 2019)
Дексаметазон призначається вагітним жінкам при загрозі передчасних пологів, але внутрішньоутробний вплив гормону може програмувати розвиток недиференційованої дисплазії сполучної тканини та схильність до серцево- судинних захворювань у дорослому віці. Метою дослідження було вивчити зміни ядерно-цитоплазматичного відношення (ЯЦВ) кардіоміоцитів (КМЦ) в міокарді в постнатальному періоді після внутрішньоутробного введення дексаметазону. Було досліджено 144 серця щурів з 1-ої по 45-ту добу життя, які були розділені на 3 групи: І - інтактна група, тваринам ІІ групи на 18 добу внутрішньоутробного розвитку вводили 0,05 мл розчину дексаметазону, та ІІІ - контрольна група. Гісто- логічні зрізи забарвлювали гематоксиліном та еозином. Відмінність між двома середніми оцінювали за допомогою U- критерію Манна-Уітні та вважали достовірною при p<0,05. Встановлено, що ЯЦВ у міокарді лівого шлуночка щурів у нормі збільшується від народження до 14 доби у 1,56 рази, після чого до 45 доби знижується у 2,55 рази, що відповідає зміні проліферативного зростання серця на гіпертрофічний, яке у гризунів відбувається протягом другого тижня після народ- ження. У тварин експериментальної групи ЯЦВ було достовірно вищим на 3, 5, 21, 30 та 45, але нижчим на 14-ту добу (р<0,01), ніж у контрольній групі. Максимальне значення показника спостерігалось на 5 добу, що свідчить про ранню терм- інальну диференціацію КМЦ у експериментальних тварин. Таким чином, внутрішньоутробне введення дексаметазону при- зводить до передчасного дозрівання КМЦ, яке знижує їх кількість та може підвищувати ризик розвитку серцево-судинних захворювань у дорослому житті. У подальшому планується дослідження проліферативної активності КМЦ шлуночків серця щурів у постнатальному періоді в нормі та після внутрішньоутробного введення дексаметазону. Дексаметазон назначается беременным женщинам при угрозе преждевременных родов, но внутриутробное воздействие гормона может программировать развитие недифференцированной дисплазии соединительной ткани и склонность к сердечно-сосудистым заболеваниям во взрослом возрасте. Целью исследования было изучить изменение ядерно-цитоплазматического отношения (ЯЦО) кардиомиоцитов (КМЦ) в миокарде в постнатальном периоде после внут- риутробного введения дексаметазона. Было исследовано 144 сердца крыс с 1 по 45 сутки жизни, которые были разделены на 3 группы: I - интактная группа, животным II группы на 18 сутки внутриутробного развития вводили 0,05 мл раствора дексаметазона, и III - контрольная группа. Гистологические срезы окрашивали гематоксилином и эозином. Различия между двумя средними оценивали с помощью U-критерия Манна-Уитни и считали достоверными при p<0,05. Установлено, что ЯЦО в миокарде левого желудочка крыс в норме увеличивается от рождения до 14 суток в 1,56 раза, после чего до 45 суток снижается в 2,55 раза, что соответствует изменению пролиферативного роста сердца на гипертрофический, которое у грызунов происходит на протяжении второй недели после рождения. У животных экспериментальной группы ЯЦО было достоверно выше на 3, 5, 21, 30 и 45, но ниже на 14-е сутки (р<0,01), чем в контрольной группе. Максимальное значение показателя наблюдалось на 5 сутки, что свидетельствует о ранней терминальной дифференциации КМЦ у эксперимен- тальных животных. Таким образом, внутриутробное введение дексаметазона приводит к преждевременному созреванию КМЦ, которое снижает их количество и может повышать риск развития сердечно-сосудистых заболеваний во взрослой жизни. В дальнейшем планируется исследование пролиферативной активности КМЦ желудочков сердца крыс в постна- тальном периоде в норме и после внутриутробного введения дексаметазона. Dexamethasone is administered to pregnant women with high risk of preterm delivery, but his impact during intrauterine development can program progression of undifferentiated connective tissue dysplasia and a tendency to cardiovascular diseases in adulthood. The aim of the study was to determine the changes of the nuclear-cytoplasmic relations (NCR) of cardiomyocytes (CMC) in the myocardium in the postnatal period after intrauterine administration of dexamethasone. 144 hearts of laboratory rats were studied from 1 to 45 days of life, which were divided into 3 groups: first - intact group, animals of second group were injected by 0.05 ml dexamethasone solution on the 18th day of intrauterine development, and III - control group. Tissue sections were stained with hematoxylin and eosin. Statistical evaluation was carried out with Mann-Whitney U-test. p<0,05 was accepted as statistically significant. It has been found that, the NCR increases 1.56-fold from birth till 14-th day and decreases 2.55-fold till 45-th day in the myocardium of the left ventricle. There changes correspond for the transition from a proliferative to a hypertrophic growth, which occurs on 14-th day after birth in the heart of rodents. In animals of the experimental group, the NCR was significantly increased at 3, 5, 21, 30, and 45, but decreased on the 14-th day (p<0,01) in comparison with control group. The maximum value of the index was observed on the 5-th day, which indicates on early terminal differentiation of CMC in experimental animals. Thus, intrauterine administration of dexamethasone leads to early maturation of CMC, which reduces their number and may increase the risk of developing cardiovascular diseases in adulthood. In the future we plan to study the proliferative activity of CMC of rat`s heart in the postnatal period in normal conditions and after intrauterine administration of dexamethasone.
Динамика ядерно-цитоплазматического отношения кардиомиоцитов в сердце крыс в раннем постнатальном периоде в норме и эксперименте
Dynamics of nuclear-cytoplasmic relations in cardiomyocytes in the rat`s heart in the early postnatal period in normal conditions and experiment
Keywords: морфологія; кардіоміоцити; серце; внутрішньоутробний вплив; дексаметазон; морфология; кардиомиоциты; сердце; внутриутробное воздействие; дексаметазон