Актуальність застосування фізичної терапії та ерготерапії в онкологічних хворих на етапі паліативної та хоспісної допомоги - Разнатовська, Олена Миколаївна; Канигіна, Світлана Миколаївна; Шальмін, Олександр Самуілович; Федорець, Андрій Васильович; Raznatovska, О. М.; Kanyhina, S. M.; Shalmin, O. S.; Fedorets, A. V. (Запорізький державний медичний університет, 2023)
Мета роботи – здійснити огляд сучасної фахової літератури щодо актуальності застосування фізичної терапії та ерготерапії в онкологічних хворих на етапі паліативної та хоспісної допомоги. Результати. Вивчили актуальність застосування методів фізичної терапії в паліативній і хоспісній медицині в онкологічних хворих. Встановили, що фізична терапія та ерготерапія в онкологічних хворих на етапі паліативної та хоспісної допомоги має високу ефективність за різними показниками, врешті сприяючи покращенню якості життя не лише пацієнтів, але й членів їхніх родин, які здійснюють догляд. Незважаючи на це, з різних причин у всьому світі фізичну терапію та ерготерапію недостатньо використовують у цього контингенту пацієнтів. Висновки. Використання засобів фізичної терапії та ерготерапії є актуальним у паліативних онкологічних хворих. Враховуючи високу ефективність фізичної терапії та ерготерапії в практиці міждисциплінарних підходів до лікування онкологічних хворих на етапі паліативної та хоспісної допомоги, необхідно активніше впроваджувати її в систему охорони здоров’я. The aim of the work is to review modern literary sources regarding the relevance of physical therapy and occupational therapy in cancer patients at the stage of palliative and hospice care. Results. The relevance of physical therapy and occupational therapy methods in palliative and hospice medicine for cancer patients was studied. It has been established that physical therapy and occupational therapy for oncological patients at the stage of palliative and hospice care has a high efficiency for various indicators, which ultimately leads to an improvement in the quality of life not only of patients but also of their family members who supervise. But on the other hand, physical therapy and occupational therapy are not used enough in this group of patients due to various reasons. Conclusion. The use of physical therapy and occupational therapy are relevant for palliative oncological patients. It is necessary to introduce it into the health care system more actively, considering the high efficiency of physical therapy and occupational therapy in the practice of interdisciplinary treatment approaches of oncological patients at the stage of palliative and hospice care.
Relevance of physical therapy and occupational therapy in oncological patients at the stage of palliative and hospice care
Разнатовська О. М. - ORCID ID: 0000-0003-2252-9063; Канигіна С. М. - ORCID ID: 0000-0002-8919-300X; Шальмін О. С. - ORCID ID: 0000-0002-1727-0408; Федорець А. В. - ORCID ID: 0000-0003-0994-5265.
Keywords: фізична терапія; ерготерапія; рак; паліативна допомога; хоспісна допомога; physical therapy; occupational therapy; cancer; palliative care; hospice care