Патогенетично обгрунтовані підходи до лікування лейоміоми матки в залежності від особливостей ангіоархітектоники матки - Луценко, Ніна Степанівна; Олійник, Наталія Сергіївна; Євтєрева, Інна Олексіївна; Шаповал, Ольга Сергіївна; Олейник, Н. С.; Евтерева, И. А.; Lutsenko, N. S.; Oliinyk, N. S.; Yevtiereva, I. O.; Shapoval, O. S.; Шаповал, О. С. (My University, 2015)
Вступ. На теперішній час актуальним є значення гемодинамічних варіантів розгалуження маткових артерій в патогенезі розвитку лейоміоми матки та можливість корекції згідно з цими типами. Мета. Оптимізація патогенетичного підходу до лікування лейоміоми матки (ЛМ) на підставі визначення залежності ефективності малоінвазивного ендоваскулярного виду лікування лейоміоми від стану маткової артеріальної ангіоархітектоніки. Матеріали і методи. Обстежено 75 пацієнток з лейоміомою матки без гіперплазії ендометрію. Проводилося ультразвукове дослідження вагінальним датчиком з визначенням кровообігу в маткових судинах і судинах домінуючого міоматозного вузла. Вступление. В настоящее время актуальным является значение гемодинамических вариантов разветвления маточных артерий в патогенезе развития лейомиомы матки и возможность коррекции согласно этим типам. Цель. Оптимизация патогенетического подхода в лечении лейомиомы матки (ЛМ) на основании определения зависимости эффективности малоинвазивного эндоваскулярного вида лечения лейомиомы от состояния маточной артериальной ангиоархитектоники. Материал и методы. Обследовано 75 пациенток с лейомиомой матки без гиперплазии эндометрия. Проводилось ультразвуковое исследование вагинальным датчиком с определением кровотока в маточных сосудах и сосудах доминирующего миоматозного узла. Introduction. At present the significance of hemodynamic variants of uterine artery branching in the pathogenesis of uterine leiomyoma and the possibility of their correction is currently important. Aim. Optimization of pathogenetic approach to the treatment of uterine leiomyoma, based on the definition of dependence of minimally invasive endovascular type of treatment in patients with uterine leiomyoma on the state of arterial angioarchitectonics. Materials and methods. The study involved 75 patients with uterine leiomyoma without endometrial hyperplasia. Ultrasonography using vaginal sensor with study of blood flow in uterine vessels and vessels of dominant myomatous nodule was performed.
Патогенетически обоснованные подходы к лечению лейомиомы матки в зависимости от особенностей ангиоархитектоники матки
Pathogenetically based approaches to treatment of uterine leiomyoma depending on characteristics of angioarchitectonics of uterus
Keywords: ангіоархітектоніка; лейоміома матки; доплерометрія; лікування; ангиоархитектоника; лейомиома матки; допплерометрия; лечение; angioarchitectonics; uterine leiomyoma; Doppler velocimetry; treatment