Ефективність периопераційної хіміотерапії за схемою FOLFOX при резектабельному раку шлунка - Колеснік, Олексій Петрович; Каджоян, Артем Валерійович; Левик, Олена Миколаївна; Чернявський, Дмитро Євгенійович; Бикова, О. О. (Дніпро : Організація наукових медичних досліджень «Salutem», 2021)
Актуальність: На сьогоднішній день рак шлунку, являється одним з найбільш поширених захворювань серед дорослого населення країни. В структурі онкологічної захворюванності рак шлунка посідає 2 місце після раку легенів у чоловіків та раку молочної залози у жінок. За даними канцер-реєстру України за 2019 рік було виявлено 19,0 на 100 тис. населення випадків захворювання на рак шлунка, з яких 13,8 – були летальні. Згідно світових стандартів найбільш ефективним підходом до лікування резектабельного раку шлунка є комплексний, що включає в себе периопераційну хіміотерапію та операцію. Клінічні дослідження (Cunningham et al, 2006; Lutz et al, 2012; Ychou et al, 2011 Lі et al 2010), показали, що периопераційна хіміотерапія при раку шлунка може підвищити можливість проведення резекції R0 при первинно локальнопоширеному раку шлунка та збільшити загальну виживаність. Однак ці клінічні дослідження включали різні схеми периопераційної хіміотерапії та оперативні підходи; тому виникають питання, який режим хіміотерапії є найбільш ефективний. Згідно міжнародних рекомендацій при резектабель- ному раку шлунка віддають перевагу хіміотерапії за схемою FLOT, проте дана хіміотерапія має значну токсичність, в результаті чого не є доречним для пацієнтів з ECOG-статусом вище 1. Тому, на разі виникають питання щодо використання такої схеми хіміотерапії, як FOLFOX. Правильність вибору схеми периопераційної хіміотерапії є важливим етапом в лікуванні резектабельного раку шлунка.