Удосконалення діагностики і профілактики кардіоваскулярних подій у хворих на хронічні лімфопроліферативні захворювання в ремісії. - Самура, Борис Борисович; Samura, B. B. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
У дисертаційній роботі вивчається проблема удосконалення діагностики й профілактики кардіоваскулярних подій у хворих на хронічні лімфопроліферативні захворювання (ХЛПЗ) у ремісії на підставі отриманих нових наукових даних про значення біологічних маркерів у прогнозі виникнення кардіоваскулярних подій та обґрунтування їх фармакологічної профілактики. За результатами обстеження 363 хворих на ХЛПЗ в ремісії, серед яких 157 хворих на хронічну лімфоцитарну лейкемію (ХЛЛ), 82 хворих на неходжкінські лімфоми (НХЛ), 35 хворих на лімфому Ходжкіна (ЛХ), 89 хворих на множинну мієлому (ММ), встановлено патогенетичну роль маркерів кардіального фіброгенезу, ангіогенезу, біомеханічного стресу, запалення, структурно-функціональних змін серця як компонента індивідуалізованого підходу до оцінки ризику виникнення кардіоваскулярних подій у хворих на ХЛПЗ при трирічному спостереженні та запропоновано методи їх профілактики. This thesis is devoted to improving of diagnostics and prophylaxis of cardiovascular events in patients with remission of chronic lymphoproliferative diseases based on new dates of significance of biological markers in prognosis of cardiovascular events and substantiation of their prophylaxis. Three hundred sixty three patients with remission of chronic lymphoproliferative diseases which included 157 patients with chronic lymphocytic leukemia (CLL), 82 patients with non-Hodgkin lymphoma (NHL), 35 patients with Hodgkin lymphoma (HL), 89 patients with multiple myeloma (MM) were enrolled in the study. The pathogenetic role of biomarkers of cardial fibrogenesis, angiogenesis, biomechanical stress, inflammation, structural and functional cardiac remodeling like components of individual strategies for risk assessment of cardiovascular events in patients with chronic lymphoproliferative diseases were evaluated for 3 year observation period. The methods of prophylaxis of cardiovascular events were proposed.
Improvement of diagnostics and prophylaxis of cardiovascular events in patients with chronic lymphoproliferative diseases in remission.
Keywords: лімфопроліферативне захвор; хронічна лімфоцитарна лейкемія; неходжкінська лімфома; лімфома Ходжкіна; множинна мієлома; кардіоваскулярна подія; біологічні маркери; нейрогуморальне порушення; лікування; аторвастатин; chronic lymphoproliferative disease; chronic lymphocytic leukemia; non-Hodgkin lymphoma; Hodgkin lymphoma; multiple myeloma; cardiovascular event; biologic markers; neurohormonal disorders; treatment; atorvastatin