Effect of the identical training process on the functional state of high-level sprint swimmers of both genders - Mykhaliuk, Y. L.; Horokhovskyi, Ye.; Bosenko, A.; Orlyk, N.; Topchii, M.; Михалюк, Євген Леонідович; Гороховський, Є.; Босенко, А.; Орлик, Н.; Топчій, М. (My University, 2023)
Purpose: to study the effect of an identical training process on the functional state of high-level sprint swimmers of both genders. Material and methods. The heart rate variability indices, central hemodynamic parameters and PWC170/kg measurements were compared between 86 male and 42 female swimmers with sports qualifications from first-class athlete to Master of Sports International Class, and separately, – between 38 males and 9 females (Masters of Sports and Masters of Sports International Class), 28 males and 16 females (Candidates for Masters of Sports), and 22 males and 17 females (first-class athletes). The results. In the general group (86 males vs. 42 females) only the greater value of PWC170/kg in males by 12.64 % (p<0.001) was revealed, without any differences in heart rate variability and central hemodynamics. Masters of Soprts and Masters of Sports International Class, as well as Candidates for Masters of Sports, didn't have gender differences in all indicators studied. In first-class athletes, there were no gender differences in heart rate variability and central hemodynamic parameters, except for PWC170/kg, which in males was greater by 11.27 % (p=0.036). Conclusions. A comparison of 86 male and 42 female swimmers with sports qualifications from first-class athlete to Master of Sports International Class, who differed by age and training experience, showed no significant differences in HRV and central hemodynamic parameters except for PWC170/kg, which was 12.64 % higher in males (p<0.001). There were no significant differences between all studied indices in 38 male and 9 female swimmers with sports qualifications Master of Sports and Master of Sports International Class, with no differences in age or training experience. Comparison of 28 male and 16 female swimmers with sports qualification Candidate for Master of Sports, not differing by age and training experience showed no significant differences in HRV and central hemodynamic parameters, except for PWC170/kg, which was greater in males by 11.27 % (p=0.034). In 22 male and 17 female swimmers with sports qualification first-class athlete, not differing by age (males have greater training experience) there were no differences between all studied indices. Мета: вивчити вплив ідентичного тренувального процесу на функціональний стан плавців-спринтерів високого класу обох статей. Матеріал і методи. Проведено порівняння показників варіабельності серцевого ритму, параметрів центральної гемодинаміки та PWC170/кг у 86 чоловіків та 42 жінок – плавців зі спортивною кваліфікацією від спортсмена першого розряду до майстра спорту міжнародного класу, та окремо – 38 чоловіків та 9 жінок (майстри спорту та майстри спорту міжнародного класу), 28 чоловіків та 16 жінок (кандидати у майстри спорту) і 22 чоловіків та 17 жінок (спортсмени першорозрядники). Результати. У загальній групі (86 чоловіків і 42 жінки) у чоловіків виявлено більше на 12,6 % (p<0,001) значення PWC170/кг, ніж у жінок, а відмінностей у показниках варіабельності серцевого ритму і центральної гемодинаміки були відсутні. Серед майстрів спорту та майстрів спорту міжнародного класу, а також кандидатів у майстри спорту гендерних відмінностей за всіма досліджуваними показниками не виявлено. У спортсменів першого розряду гендерних відмінностей за показниками варіабельності серцевого ритму і центральної гемодинаміки також не встановлено, за винятком показника PWC170/кг, який у чоловіків був більшим на 11,27 % (p=0,036), ніж у жінок. Висновки. Порівняння 86 чоловіків і 42 жінок-плавців зі спортивною кваліфікацією від спортсмена першого розряду до майстра спорту міжнародного класу, які відрізняються за віком і досвідом тренувань, не виявило істотних відмінностей у ВСР і параметрах центральної гемодинаміки, за винятком показника PWC170/кг, який у чоловіків був більшим на 12,64 % (p<0,001). У 38 чоловіків і 9 жінок – плавців зі спортивною кваліфікацією майстер спорту і майстер спорту міжнародного класу, які не мають відмінностей у віці та тренувальному стажі, не було виявлено значних відмінностей між усіма досліджуваними показниками. Порівняння 28 чоловіків і 16 жінок, плавців зі спортивною кваліфікацією кандидат у майстри спорту, які не відрізняються за віком і тренувальним стажем, не виявило суттєвих відмінностей у ВСР і параметрах центральної гемодинаміки, за винятком PWC170/кг, що був більшим у чоловіків на 11,27 % (p=0,034). У 22 чоловіків і 17 жінок, які мають спортивну кваліфікацію спортсмен першого розряду, та не відрізняються за віком (у чоловіків більший тренувальний стаж), не було виявлено відмінностей між усіма досліджуваними показниками
Вплив ідентичного тренувального процесу на функціональний стан плавців високого класу обох статей
Mykhaliuk Y. L. - http://orcid.org/0000–0003–3607–7619
Keywords: sprint swimmers; heart rate variability; central hemodynamics; physical working capacity; плавці-спринтери; варіабельність серцевого ритму; центральна гемодинаміка; фізична працездатність