Аналіз стану ниркової гемодинаміки у хворих з первинним гіперальдостеронізмом за даними ультразвукового доплерівського сканування - Никоненко, Андрій Олександрович; Зубрик, Ірина Віталіївна; Подлужний, Олександр Олександрович; Якименко, Володимир Вікторович; Nykonenko, А. О.; Zubryk, І. V.; Podluzhnyi, О. О.; Yakymenko, V. V. (My University, 2019)
Мета. Проаналізувати стан ниркової гемодинаміки за даними ультразвукового доплерівського сканування у пацієнтів з первинним гіперальдостеронізмом (ПГА). Матеріали і методи. У клініці госпітальної хірургії Запорізького державного медичного університету проведено лікування 52 хворих з ПГА. Ультразвукове доплерівське сканування ниркових артерій виконали 18 (34,6%) пацієнтам. Результати. У структурі відхилень на рівні стовбура ниркових артерій переважали зниження кінцево–діастолічної швидкості кровообігу, підвищення часу прискорення кровотоку та індексу резистентності, на рівні сегментарних та міжчасткових артерій – показники часу прискорення кровотоку, систоло–діастолічного співвідношення, індексу резистентності та пікового індексу. Встановлений кореляційний зв’язок між діастолічним артеріальним тиском та піковою систолічною швидкістю кровообігу на рівні міжчасткових артерій. Виявлена залежність між рівнем альдостерону та індексом резистентності на рівні стовбура ниркової артерії, систоло–діастолічним співвідношенням та середньою максимальною швидкістю кровотоку на рівні міжчасткової артерії. Висновки. ПГА обумовлює зміни пікового індексу, індексу резистентності та систоло–діастолічного співвідношення на всіх рівнях розгалуження ниркових артерій. Рівень альдостеронемії корелює з індексом резистентності на рівні стовбура ниркової артерії, систоло–діастолічне співвідношення та середня максимальна швидкість кровотоку – на рівні міжчасткових артерій. Objective. To analyze a renal hemodynamics state in accordance to results of ultrasonographic Doppler scanning in patients, suffering primary hyperaldosteronism (PHA). Маterials and methods. In the Clinic of Hospital Surgery of the Zaporizhzhya State Medical University the treatment of 52 patients, suffering PHA, was conducted. Ultrasonographic Doppler scanning of renal arteries was performed in 18 (34.6%) patients. Results. In a structure of deviations on the level of the renal arteries stem the lowering of a termino–diastolic velocity of the blood circulation, the time raising for the blood flow acceleration and for the resistance index, and on level of segmental and interlobar arteries – the time indices for the blood flow acceleration, of a systolo–diastolic ratio, the resistance the peaked indices have prevailed. Correlative link was established between diastolic arterial pressure and the peak systolic velocity of the blood circulation on level of interlobar arteries. Dependence between level of aldosterone and the resistance index on the renal artery stem level, systolic–diastolic ratio and median maximal velocity of the blood flow on the level of interlobar artery were established. Conclusion. PHA causes changes in the peak index, the resistance index and systole–diastolic ratios on all levels of the renal arteries branchings. The aldosteronemia level correlates with the resistance index on the level of a renal artery stem, systolic– diastolic ratio and median maximal velocity of the blood flow on level of interlobar arteries.
Аnalysis of the renal hemodynamics state in patients, suffering primary hyperaldosteronism in accordance to data of ultrasonographic Doppler scanning
Keywords: первинний гіперальдостеронізм; ниркова гемодинаміка; ультразвукове дослідження; індекс резистентності; піковий індекс; primary hyperaldosteronism; renal hemodynamics; ultrasonographic investigation; іndex of resistance; peaked іndex