Ефективність застосування йодиду калію в терапії пацієнтів із гастроезофагеальною рефлюксною хворобою у поєднанні з йододефіцитними станами - Бойчук, В. Б.; Boychuk, V. B. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба та йододефіцитні стани не обмежуються схожою клінічною симптоматикою, а мають взаємообтяжувальний вплив на регуляторні механізми кінетики верхніх відділів шлунково-кишкового тракту. З метою вивчення ефективності застосування калію йодиду в пацієнтів із гастроезофагеальною рефлюксною хворобою на тлі йододефіциту обстежили 40 таких хворих, у яких виявили йододефіцит шляхом встановлення концентрації йоду в сечі та рівня ТТГ, Т3в, Т4в. Також визначили стан моторно-евакуаторної функції шлунка за даними 13 С-октаноєвого дихального тесту та рівня регуляторних пептидів (гастрин, холецистокінін-панкреозимін і пепсиногени). Після лікування відзначили позитивну динаміку засвоєння йоду, покращення моторно-евакуаторної функції шлунка, зменшення частоти і тривалості кислих рефлюксів і зниження рівня пепсиногенів у крові, поліпшення показників інтестинальних гормонів, що свідчить про оптимізацію регуляторних механізмів і кінетики верхніх відділів шлунково-кишкового тракту. Гастроэзофагеальная рефлюксная болезнь и йододефицитные состояния не ограничиваются похожей клинической симптоматикой, но имеют взаимоотягощающее влияние на регуляторные механизмы кинетики верхних отделов желудочно-кишечного тракта. С целью изучения эффективности применения калия йодида у пациентов с гастроэзофагеальной рефлюксной болезнью на фоне йододефицита обследованы 40 таких больных, у которых йододефицит обнаружен путем определения концентрации йода в моче и уровня ТТГ, Т3, Т4. Также установлено состояние моторно-эвакуаторной функции желудка по данным 13 С-октаноевого дыхательного теста и уровня регуляторных пептидов (гастрин, холецистокинин-панкреозимин и пепсиногены). После лечения отмечена положительная динамика усвоения йода, улучшение моторно-эвакуаторной функции желудка, снижение частоты и продолжительности кислых рефлюксов, понижение уровня пепсиногенов в крови и улучшение показателей интестинальных гормонов, что свидетельствует об оптимизации регуляторных механизмов и кинетики верхних отделов желудочно-кишечного тракта. GERD and iodine defi ciency conditions are not only limited by similar clinical symptoms. They infl uence on each other by regulatory kinetic mechanisms of upper gastrointestinal tract. Aim. We examined 40 patients with GERD on a background of iodine defi ciency in order to study the effi cacy of using potassium iodide in these patients. Methods and results. Iodine defi ciency was detected by level of iodine in urine, level of TSH, free T4 and free T3. Also was determined motor-evacuational function of the stomach according to 13 C-octanoic breath test and levels of regulatory peptides (gastrin, cholecystokinin-pankreozymin and pepsinogens). Conclusion. Positive dynamics of iodine absorption and motor-evacuational function of the stomach were found after 1 month of treatment. Decreasing frequency and duration of acid refl ux and reducing pepsinogen levels and improvement of indicators of intestinal hormones were also found in these patiens. This shows the optimization of regulatory mechanisms and kinetics of upper gastrointestinal tract.
Эффективность применения йодида калия в терапии пациентов с гастроэзофагеальной рефлюксной болезнью в сочетании с йододефицитными состояниями
Effectiveness of potassium iodide in the treatment of GERD patients in combination with iodine defi ciency states
Keywords: гастроезофагеальна рефлюксна хвороба; йод; ендемічний зоб; гормони; гастроэзофагеальная рефлюксная болезнь; йод; эндемический зоб; гормоны; Gastroesophageal Refl ux Disease; Iodine; Endemic Goiter; Hormones