Досвід мініінвазивного хірургічного лікування первинного гіперальдостеронізму - Никоненко, Андрій Олександрович; Зубрик, І. В.; Подлужний, Олександр Олександрович; Русанов, І. В.; Матерухін, Аркадій Миколайович; Макаренков, А. Л. (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Вступ. Мініінвазивні методики на сьогоднішній день впевнено займають передові позиції у лікуванні хірургічної патології. Не є винятком хірургічне лікування захворювань надниркових залоз (НЗ), зокрема первинний гіперальдостеронізм (ПГА), який за даними літературних джерел складає від 6 до 9,5% у загальній структурі хворих на артеріальну гіпертензію. Мета роботи: проаналізувати результати мініінвазивного лікування хворих на ПГА. Матеріали та методи. В клініці госпітальної хірургії ЗДМУ серед 128 пацієнтів з діагностованою патологією НЗ, у 48 встановлений діагноз ПГА. Жінок було 28 (58,3%), чоловіків - 20 (41,7%). Середній вік – 52,4±11,1 років. Консервативну групу лікування (ідіопатичний гіперальдостеронізм; хворі, що утримались від оперативного лікування) становило 11 (22,9%) хворих. Решта хворих - 37 (77,1%) отримали хірургічне лікування. Під час діагностики ПГА визначали в плазмі крові рівні альдостерону, реніну з обчисленням альдостерон-ренінового співвідношення, кортизолу, АКТГ, каліемії, натріемії, навантажувальні проби, нічний дексаметазоновий тест. Серед інструментальних методів діагностики використовували комп’ютерну томографію та селективний відбір крові з наднирникових вен. Гіперплазія НЗ діагностована у 10 (20,8%), аденома – 38 (79,2%) хворих. Ураження надниркових залоз: правобічне – 11 (29,8%), лівобічне – 17 (45,9%), двобічне – 9 (24,3%). Структура оперативного лікування: лапароскопічна адреналектомія – 18 (48,7%), лапароскопічна резекція НЗ – 4 (10,8%), рентгенендоваскулярна деструкція НЗ–15 (40,5%). Термін спостереження за хворими після лікування склав 6 – 48 місяців. Оцінку результатів лікування пацієнтів проводили згідно клініко-біохімічним критеріям PASO.
Keywords: тези доповідей