Кредитно-модульна система навчання: можливості формування професійної орієнтації студентів - Малахова, Світлана Миколаївна; Малахова, С. Н.; Malakhova, S. N. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
У навчально-методичної статті визначено значення самостійної роботи студентів як умови професійного становлення майбутнього лікаря. Розглянуто методи, завдання і цілі удосконалення самостійної роботи студентів при підготовці фахівців медичного профілю. Відомо, що знань, отриманих з лекційного матеріалу та практичних занять недостатньо, щоб грунтовно опанувати медичну науку та практику. Але вивчення додаткової наукової літератури не може здійснюватися під час аудиторних занять, тому це необхідно робити самостійно. Описано досвід організації роботи студентського наукового гуртка з фізичної реабілітації та спортивної медицини Запорізького державного медичного університету. Показано, що залучення студентів до більш глибокого вивчення предмета в поза аудиторний час сприяє формуванню професійної мотивації і навичок, стимулює освоєння сучасних інформаційних технологій в медицині і підвищує результати успішності. Таким чином, науково-дослідницька діяльність студентів-медиків с невід’ємною складовою навчально-виховного процесу, що забезпечує формування та розвиток майбутнього лікаря як творчої особистості, здатної на науковій основі розв’язувати практичні завдання, сприяє формуванню розуміння постійного самовдосконалення і придбанню навичок, необхідних впродовж всієї майбутньої професійної діяльності. В учебно-методической статье определено значение самостоятельной работы студентов как условие профессиональной ориентации будущего врача. Рассмотрены методы, задачи и цели совершенствования самостоятельной работы студентов при подготовке специалистов медицинского профиля. Знаний, полученных из лекционного материала и практических занятий недостаточно, чтобы основательно овладеть медицинской наукой и практикой, однако изучение дополнительной научной литературы не может осуществляться во время аудиторных занятий, это необходимо делать самостоятельно. Описан опыт организации работы студенческого научного кружка по физической реабилитации и спортивной медицине в Запорожском государственном медицинском университете. Показано, что привлечение студентов к более глубокому изучению предмета во внеаудиторное время способствует формированию профессиональной мотивации и навыков, стимулирует освоение современных информационных технологий в медицине и повышает результаты успеваемости.Таким образом, научно-исследовательская деятельность студентов- медиков является неотъемлемой частью учебно-воспитательного процесса, что обеспечивает формирование и развитие будущего врача как личности, способной на научной основе решать практические задачи, формирует понимание постоянного самосовершенствования и приобретение навыков, необходимых на протяжении всей будущей профессиональной деятельности. In educational article the importance of students' independent work as a condition of becoming a professional future doctor. The methods, goals and objectives improving students' independent work for specialist medical profile. We know that the knowledge gained from lectures and practical lessons is not enough to thoroughly master of medical science and practice. But additional study of scientific literature can not be operated during classroom lessons, so this should be done independently.Showing experience of students scientific circle of physical rehabilitation and sports medicine in Zaporozhye State Medical University. It is shown that the involvement of students to a deeper study of the subject in extracurricular time promotes motivation and professional skills, stimulates mastering modern information technology in medicine and increases performance results.Thus, the scientific and research activities of medical students is an integral part of the educational process that ensures the formation and development of future doctor a creative person, able to scientifically solve practical problems, promotes understanding of continuous improvement and acquisition of skills required for all future careers.
Кредитно-модульная система обучения: возможностиформирования профессиональной ориентации студентов
Credit-modular educational system: possibility of formation of professional orientation of students
Keywords: вища медична освіта; мотивація учбової та професійної діяльності; студентський науковий гурток; высшее медицинское образование; мотивация учебной и профессиональной деятельности; студенческий научный кружок; higher medical education; motivation; educational and professional activities of the students