Сучасні біологічні дослідження збудника триденної малярії - Павліченко, Віктор Іванович; Павличенко, В. И.; Pavlichenko, V. (My University, 2019)
У статті наведено дані глобальної захворюваності на vivax-малярію, її поширеність та можливу реінтродукцію в країнах, де вона була ліквідована. Аналіз сучасних генетичних, епідеміологічних та екологічних досліджень Plasmodium vivax пояснює його унікальні біологічні характеристики та взаємодію з хазяїном і вектором, що можна використати для розробки антималярійних вакцин. В статье приведены данные глобальной заболеваемости на vivax-малярию, ее распространение и возможную реинтродукцию в странах, где она была ликвидирована. Анализ современных генетических, эпидемиологических и экологических исследований Plasmodium vivax объясняет его уникальные биологические характеристики и взаимоотношения с хозяином и вектором, что можно использовать при разработке антималярийных вакцин. The article presents the global vivaxmalaria incidence, its prevalence and possible reintroduction in countries where it was eliminated. The analysis of modern genetic, epidemiological and ecological studies of Plasmodium vivax explains its unique biological characteristics and interaction with the host and vector that can be used to develop anti-malaria vaccines.
Современные биологические исследования возбудителя трехдневной малярии.
Modern biological research of Plasmodium vivax malaria pathogen.
Keywords: Plasmodium vivax; vivax–малярія; геном; гіпнозоїт; рецидив; реінтродукція; vivax–малярия; гипнозоит; реинтродукция; vivax-malaria; genome; hypnozoites; recurrence; reintroduction